PÄÄSTEAMET 3 soovitust, kuidas volbri ajal peret kaitsta ja trahvi vältida

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Päästeamet kuulutas rämpslõketele ja mürgitossule sõja! Ekspert annab 3 soovitust, kuidas volbri ajal peret kaitsta ja trahvi vältida.

Päästeamet teatas, et üle Eesti on väljas lõkkepatrullid ning mürkgaase levitavate ja muid reegleid rikkuvate rämpslõkete tegijad saavad kohapeal trahvi. Viking Security tuleohutusjuht Jaan Aia selgitab, millised näiliselt süütud materjalid eritavad eluohtlikku tossu ning mis reegleid tuleb täita, et lõket tehes mitte trahvi saada.

Aia sõnul ei tea kahjuks enamik inimesi, et paljud sageli lõkkes põletatavad materjalid eritavad eluohtlikke mürkgaase.

«Kõige salakavalam on see, et kõik sümptomid ei avaldu kohe, vaid mürgitossu tekitatud rasked haigused võivad tekkida ajapikku. Inimene hingab rämpslõkke gaase lapsena sisse ja selle tulemusena võib alles kümme aastat hiljem tekkida viljatus või vähk. Lisaks põhjustavad paljud tüüpilised lõkkematerjalid ka kiiremaid hädasid, nagu näiteks iiveldus või maksakahjustused,» selgitas ekspert.

Aia sõnul on majapidamises üle jäänud materjalide põletamine ohtlik ka seetõttu, et kevad on tänavu eriti soe ning iga lõke võib kergesti kontrolli alt väljuda.

«Päästeamet on ainuüksi viimaste kahe nädalaga teinud sadu väljasõite – see on väga halvas mõttes ebatavaline. Esmapilgul süütud väikesed lõkked on tekitanud ohtlikke maastikupõlenguid,» rääkis tuleohutuse juht.

«Päästeamet on võtnud karmi hoiaku ja reeglite rikkujad saavad kohapeal pikema jututa 40-eurose kiirtrahvi. Tõsisemad rikkumised võetakse eraldi ette ning siis on karistused veel karmimad, trahvid ulatuvad kuupalga suuruseni,» selgitas Aia.

Aia andis kõigile kolm soovitust, et volbrilõkke tegemine ja kevadised grillimised mööduksid rahulikult ning turvaliselt.

Ära põleta salakavalalt mürgiseid asju

Rangelt väldi nende materjalide põletamist, sest eralduvad aurud võivad tekitada tõsiseid tervisekahjustusi.

  • Värvitud puit ja värvitud papp (sh tavalised reklaampiltidega pappkarbid). Põlemisel eralduvad mürgised ained, mis võivad põhjustada liigesevalu, kõrgvererõhutõbe, mälu- ja tähelepanuhäireid, vähki, meestel seemnerakkude olulist vähenemist ja mutatsioone, rasedatel raseduse katkemist.
  • Vineer ja OSB-plaat. Eralduvad gaasid võivad tekitada iiveldust, hingamisraskusi ja vähki.
  • Kile ja muu plastik. Põlemisel eralduvad ained võivad põhjustada närvisüsteemi- ja maksakahjustusi, vähki, diabeeti ja viljatust.

Väldi kiirtrahvi: tee lõket korrektselt

Sel kevadel on Päästeamet andnud enneolematult paljudele päästemeeskondade juhtidele volitused määrata lühimenetluse korras kohapeal 40-eurost trahvi, kui märgatakse kergemaid ja pigem kiiresti kõrvaldatavaid rikkumisi. Sellised on näiteks:

  • lõkke ümbrus on puhastamata;
  • lõkkekoht on kivide või muu tõhusa piirdega ümbritsemata;
  • lõkkes põletatakse ükskõik mida peale puhta puidu, papi või paberi;
  • lõke on jäetud kasvõi korraks järelevalveta.

Väldi tõsist trahvi: ära tekita tulekahju ohtu

Seadus ütleb üheselt: kui keegi tekitab tulekahju puhkemise ohu, võib selle eest teha trahvi kuni 1200 eurot. Lõkke puhul on sellised rikkumised näiteks:

  • lõkkekoht on hoonetele või põlevale materjalile lähemal kui 8 meetrit;
  • metsas tehakse lõket kus tahes mujal kui ametlikes lõkkekohtades;
  • lõkke juures pole käepärast tulekustutusvahendeid.

Jaan Aia selgitusel võib hooletu tuletegemine minna veelgi kallimaks, sest kui reeglite rikkumise tõttu tekib suurem tulekahju, võivad kõik kahju kannatajad oma kulud tulekahju põhjustajalt sisse nõuda.

«Samuti on kulupõletamine kui selline rangelt keelatud ja eraldi trahviga karistatav. Kokkuvõttes tasub teha pigem väikest lõket, ainult puhaste lõkkepuudega ning korralikul kontrollitud lõkkeplatsil – siis ei ähvarda trahvid ega satu ohtu enda ega laste tervis,» soovitas Aia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles