Selle kevade populaarsemad tomatitaimed

Maarahva Pood
Copy
Foto: Shutterstock

Selleks aastaks on tomatiseemne külvamise aeg möödas, kuid uute trendidega tasub olla kursis ka enne taimede ostmist. Siin mõned näpunäited selle aasta tomatitrendidest.

Alati ei peagi omama suurt aiamaad, et kasvatada lõhnavaid ja suus-sulavaid tomateid. Sama hästi saab seda teha aknalaual või rõdul, tuleb ainult valida selleks sobiv sort. Toa- ja rõdutingimustes kasvava tomati eelduseks on kompaktne kasv, samuti sobib rõdul kasvatada amplitomatit.

Anumas kasvatatava tomati puhul on oluline jälgida, et taim ei jääks toitainete vaegusesse ning et anum läbi ei kuivaks. Rippuva kasvukuju tõttu sobivad lillede asemel amplisse või rõdukasti hästi „Cherry Falls“, „Tumbling Tom Yellow“. Kompaktsed potitomati sordid on „Veranda Red“ ja „Patio Plum“.

Tomati värvus pole pelgalt esteetika küsimus

Tomati värvus moodustub klorofülli ja karotenoidide koostoimel. Kui tomat värvub, siis klorofüllid lagunevad ja kogunevad karotenoidid. Klorofüllide lagunemine peatab suhkrute kogunemise. Rohkem klorofülli sisaldavad tomatid on ka magusamad. Karotenoididel maitset pole, kuid karotenoidide rikkad tomatid on intensiivsema tomati lõhnaga.

Rohelised tomatisordid on väga magusad. Nende klorofüll ei lagune ja suhkrute kogunemine toimub vilja valmimiseni. Rohelistel tomatisortidel muutub valmides vilja värvus kollakasroheliseks. Sellised sordid on „Green Envy“, „Green Zebra“, „Hiiumaa Roheline“.

Tumedatel tomatitel on sarnaselt rohelistega klorofüllide sisaldus kõrgem. Nad küpsevad kauem ja on rikkaliku maitsebuketiga. Tihti on tunda nn „suitsust" mekki.

Kollased ja valkjaskollased tomatid on mahedama maitsega kui punased, sest neis on vähe happeid ja seetõttu maitsevad nad magusamalt. Sellisteks sortideks on „White Beauty“, „White Cherry“ ja „Lemon Boy“. Oranžidel ja punastel tomatitel on kõrgem karotenoidide sisaldus ja seepärast intensiivne tomati lõhn.

Milleks lambavillagranulid?

Väikeaiapidaja võiks oma aia saadusi kasvatada võimalikult mahedalt, kasutades orgaanilisi väetisi ja/või komposti. Peale kanakaka ja hobusesõnniku sobivad väga hästi tomatitele lambavillagraanulid. Segades neid mullaga need lagunevad aeglaselt ja eraldavad taimedele toitaineid pikaajaliselt, samuti õhutavad need mulda. Kuna lambavillagraanulites on suhteliselt vähe fosforit, võib istutusauku lisada ka näiteks kalajahu.

Põnev valik on taaskasutatud toiduainetetööstuse jääkidest valmistatud maheväetis. See granuleeritud väetis laguneb aeglaselt ja aitab kaasa mullaelustiku aktiivsele toimimisele. Oluline on ka see, et toiduainete tööstuse jäägid saavad suunatud mulda tagasi keskkonnasõbralikul moel.

Uued tomatisordid

Baikonur – on väga varase valmimisega, haiguskindel, suuresaagiline, heade maitseomadustega ja hästi säiliv sort.

Paoline F1 – lehemädaniku kindel, saagikas ja väga hea maitsega punaseviljaline tomat.

Patio Plum – väga silmapaistva välimusega, nn. bonsai kasvukujulise tomatiga. Seetõttu sobib konteinerisse. Viljad on pisikese ploomi kujulised.

Veranda Red“ - kompaktne ja väga suuresaagiline konteinerisse sobiv tomat, viljad on väga magusad.

Cherry Falls“ - kompaktsema kasvuga amplitomat, sobib ka rõdukastidesse. Väga saagikas ja maitsev.

Green Envy“ - suurepärase magusa maitsega roheliseviljaline kirsstomat.

Vaata lähemalt Maarahva poe kodulehelt!  

Copy
Tagasi üles