Kuus asja, mida ei tohiks kunagi söögisoodaga pesta

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Söögisooda on suurepärane vahend asendamaks kallist ja kemikaale täis puhastusvahendeid. Kuigi tegemist on võrdlemisi universaalse puhastusvahendiga, ei soovitata sellega mõnda asja puhastada.

Söögisooda moodustab veega segatuna pastat ja sobib suurepäraselt mitmesuguste puhastustööde läbiviimiseks, näiteks kollaste plekkide eemaldamiseks tekstiililt ja vannitoaplaatide vahelist vuukide puhastamiseks. Kuid ühe puhastuseksperdi sõnul on leidub asju, mida ei tohiks söögisoodaga kunagi puhastada, sest see võib neid kahjustada.

Sarah Dempsey ettevõttest My Job Quote selgitas Expressile, et leidub kuus asja, mille puhastamiseks ei soovita ta söögisoodat kunagi kasutada.

Klaas

Sarah sõnul ei tohiks söögisoodaga kunagi klaasi puhastada ning soovitas selle asemel kasutada äädikat või klaaspuhastusvahendit. «Söögisooda on abrasiivne (pinda siledaks lihviv, poleeriv – toim) puhastusvahend. See tähendab, et söögisooda võib klaasi kriimustada.»

Keraamilised pliidiplaadid

Samuti ei tohiks söögisoodat pliidiplaatidel kasutada, eriti kui need on valmistatud keraamilisest klaasist. Söögisooda võib keraamilist pliidiplaati kergesti kriimustada ja jätab maha valge kile, mida võib olla väga raske eemaldada.

Marmor

Kodudes, kus on marmorist tööpinnad või muud marmorpinnad, tuleks söögisooda kasutamisest samuti hoiduda, kuna võid eemaldada materjali peal oleva kaitsekihi, muutes marmori kriimustustele vastuvõtlikuks. Marmor kallis materjal, seega võib kahjustuste likvideerimine kulukaks osutuda.

Puidust mööbel

Sarah sõnul on söögisooda meie kodudes oleva puitmööbli jaoks liiga karm ja võib teha rohkem kahju kui kasu. «Söögisooda võib olla teatud tüüpi puitmööblile liiga karm või võib kahjustada puidul olevat viimistlusvahendeid,» ütles ta. 

Kullatud söögiriistad

Sarah selgitab, et tooteid, mis on kaetud kullakihiga, ei ole mõistlik söögisoodaga puhastada, kuna sedasi nühid ilusa läikiva kihi lihtsalt maha.

Asjad, millel on sügavad sooned või praod

Söögisooda poeg pragude vahele ning seda on väga keeruline sealt kätte saada. Jätab see endast maha valge kihi, mida ei ole kuigi meeldiv vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles