Aednik: kohvipaksu võib väetisena kasutada, aga...

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Innukad aednikud teavad, et kohvipaksu ei tasu ära visata – see kõlbab väetiseks! Kõlbabki, kuid mitte igas olukorras.

Kohvipaksus sisalduv lämmastik aitab paljudel taimedel suureks ja ilusaks kasvada. Kõik taimed aga kohvipaksu peale ei erutu – vastupidi. Aednik Angela Slater õpetab, kuidas kohvipaksu oma aia toitmiseks kõige otstarbekam kasutada on.

Mirroriga vesteldes kinnitas ta, et kohvipaks võib teatud taimedele kasulik olla, kui seda õigesti kasutada. «Kohvipaksu võib kasutada ainult selliste taimede puhul, millele meeldib happeline muld ja ka siis ainult mõõdukates kogustes,» selgitas ta.

«Hapet armastavate taimede hulka kuuluvad kameeliad, rododendronid, asalead, mustikad ja sinised hortensiad, kui soovite säilitada nende kaunist sinist värvi,» tõi Angela välja paar näidet.

Kontrollige, millist mulda teie taim eelistab, enne kui seda kohvipaksuga väetama asute. Kohvis sisalduv kofeiin võib olla taimedele kahjulik, seega veenduge, et te kohvipaksuga ei liialdaks. «Võite segada kohvipaksu veega ja kasutada seda vedelväetisena, kuid veenduge, et see ei oleks liiga tugev lahus,» õpetab Angela.

Angela sõnul on kõige targem visata kohvipaks üldse komposti, ning kasutada seda taimede väetamiseks. Nii on väiksem tõenäosus, et mõni taim saab kofeiinilaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles