Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retseptiloojaid polegi vaja? Tehisintellekt mõtles välja road, mida isegi Michelini tärniga kokk kiidab

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tehisintellektil paluti luua kolm retsepti ning need avaldasid muljet isegi Michelini tärniga kokale.

Briti ajaleht Telegraph palus tehisintellektil ChatGPT-l välja töötada kolm Michelini tärni väärilist retsepti. Üks retsept oli mõeldud kõigesööjatele, üks pooltaimetoitlastele ning üks veganitele. Kõik retseptid pidid kasutama hooajalisi tooteid ning pooltaimetoitlasele suunatud retseptis võis kasutada kala, muna ja piimatooteid.

Tehisintellekti loodud retseptid avaldasid muljet isegi Michelini tärniga pärjatud kokale Chris Galvinile, keda üllatas kõige enam kõigesööjatele loodud retsept. Koka sõnul pole keegi varem millegi sellise peale tulnud. 

Galvini kiidetud roa näol oli tegemist pannil küpsetatud vutiga, mis maitsestatud karulauguga ning serveeritud koos spargli ja trühvlikastmega. Vegan roaks oli röstitud punapeet hernepüree ja mädarõika emulsiooniga ning pooltaimetoitlase roaks pruunistatud kammkarbid selleripüreega ja apteegitilli salatiga.

Tehisintellektil kulus retseptide loomiseks 30 sekundit. Ingliskeelsed retseptid koos valmistamisjuhistega leiad SIIT.

Tehisintellektil põhinevad restoranid on tulevik

Tehisintellekti kasutatakse ka suurte ettevõtete abistamiseks. Näiteks kasutab suupistetootja Nestle tehisintellekti tarbijaharjumuste analüüsimiseks ja uute toodete väljatöötamiseks. McDonald's kasutab tehisintellekti tellimuste toetamiseks, soovitades juurde lisatooteid.

Telegraphi katse näitab, et tehisintellekt võib tulevikus traditsioonilise retseptiloome kõrvale tõrjuda. Samal seisukohal on USA mõttekoja Global Future Institute direktor James Canton. «Tehisintellekt on juba võitnud fotoajakirjanduse auhinna. Tulevikus võiksime saada kolme või isegi nelja tärniga tehisintellektist kokad,» arvab Canton.

Maitsemeelega retseptiloojaid tehisintellekt aga niipea välja ei tõrju. Selle roll oleks hetkel rohkem toetav, aitamaks kokkadel ideid genereerida. 

Tagasi üles