Unistuste aiamajas ärkate linnulauluga

Alekeskus
Copy
Foto: Alekeskus

Soovid krundile aiamaja, aga ei tea, millist valida? Alekeskus annab hea ülevaate turul pakutavatest suvemajadest ning lisaks pakub veebisait kasulikku informatsiooni aiamajade paigaldamise kohta.

Asudes valima aiamaja, on kasulik läbi mõelda, kui palju seda on kavas hakata kasutama. Kas majake peaks pakkuma peavarju üksnes nädalavahetustel? Või unistate mõnusast ja mugavast pesakesest, miks ka mitte kodukontorist roheluses, kus saab peatuda aprillist oktoobrini?

Peamine aiamaja hinnamääraja on seinapalgi paksus. Aiamajade seinad võivad olla õhemad või paksemad. Õhema ja paksema seinaga majade põranda pindala ruutmeetri hinnaerinevus võib olla lausa viiekordne. Seinte paksus on aiamajade puhul 28-70 mm. Paksem freespalk ja pakettklaasidega avatäited võimaldavad aiamaja kasutamist ka külmematel aastaaegadel.

Kasulik on teada, et paksemate seintega suvilatel on kaasas ka paksemast lauast põrand koos jämedamate taladega ja aknad-uksed on pakettklaasidega.

Foto: Alekeskus

Tore on mõelda, et rajate esmalt aiamaja, millest saab hiljem teie suvekodu või koguni päriskodu. Siis on mõtet hoone püstitamisse kohe alguses pisut rohkem investeerida ja valida toekam majamaterjal. Lihtne nipp on juba aiamaja paigaldamise ajal täita põrandatalade vahed soojustusmaterjaliga, sest hiljem on seda väga raske teha. Lae saab ka hiljem hõlpsasti soojustada.

Paksema freespalgiga seinad kestavad kauem, kostavad vähem läbi ega ole nii aldid soojusliikumistele ja väändumistele. Paigaldamisel tasub teada, et näiteks pikki 70 mm freespalkide tõstmisel on vaja abilist ning ka aega kulub sellise hoone püsitamiseks rohkem.

Foto: Alekeskus

Aiamajade katused on tavaliselt viilkatused ja enamasti valitakse katusekatteks soodne bituumensindel. Sindli paigaldamiseks vali jahedam ilm, sest kuumal suvepäeval hakkab pigi sulama ja katusel liikumine võib kahjustada sindli pinda. Lamekatuste korral võiks kasutada kvaliteetset SBS rullmaterjali.

Levinuim vundament on kergemate ehitiste puhul killustikupadjale või liivale looditud meetriste vahedega FIBO plokid. Suuremate suvemajade puhul tasub kaaluda ka vastupidava plaat-, lint- või postvundamendi rajamist.

Aiamajadel on alati kaas koostejuhend ja kinnitusvahendid. Soovitus iseehitajale! Asudes paigaldama suuremat aiamaja, soeta põranda- ja katuselaudade kinnitamiseks naelapüss – selle kasutamine säästab kõvasti aega.

Foto: Alekeskus

Aiamaja püstitades on soovitav see kohe puidukaitsevahendiga töödelda. Töötlemata puit muutub seistes mõne aja pärast hallikaks, võib hakata sinetama ja hallitama. Põrandalauad on soovitav eelnevalt töödelda värvitu puiduimmutusvahendiga, eriti laudade alumised küljed, millele pärast maja paigaldust enam ligi ei pääse. Uksi-aknaid võiks töödelda puidukaitsevahendiga nii seest- kui ka väljastpoolt, et need kõveraks ei tõmbuks.

Ilmastiku kaitseks soovitatakse maja lõppviimistluseks värvi, mis kaitseb puitu niiskuse ja UV-kiirguse eest. Soovi korral saab tellida puidukaitsega töötluse või värvimise juba majatehases.

Copy
Tagasi üles