NÄDALA RESTORAN Pitsanauding, mis maitseb nagu suvepäev Itaalias

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Il Forno on valgusküllane ja märkimisväärselt puhas. Fotod: Greta Sauter
Il Forno on valgusküllane ja märkimisväärselt puhas. Fotod: Greta Sauter Foto: Greta Sauter

Hiljuti esimest sünnipäeva tähistanud Il Forno on ideaalne söögikoht neile, kes soovivad ühtaegu hubases ja valgusküllases söögikohas nautida autentseid Itaalia maitseid. Soolasevõitu hindade tõttu võib üks juustune lõunasöök osutuda siiski kulukaks.

Tallinnas Pärnu maanteel asuvat pitsarestorani Il Forno külastades meenus mulle rohkem kui kümne aasta tagune suvepäev, kui viibisin turistina Itaalias ja kasvasin seal ühtäkki suureks, sest sain Pisa torni lähedal elutähtsa pitsahariduse. Läksin seal nimelt kehakinnitust otsima väikesesse söögikohta, millest praeguseks on jäänud meelde armas suvine väliterrass ja loomulikult kuueeurone salaamipitsa, mis tundus mulle esmapilgul kahtlaselt primitiivne.

Mina, olles toona söönud ainult Eesti suurte pitsakettide kaupa, olin jahmunud, et Itaalias ei laotagi pitsa peale rohkemat kui juustu, tomatikastet ja natuke vorsti või sinki. Eestlasena olin harjunud pitsadega, kus sajast komponendist laotakse kokku Frankensteini koletis. Seepärast arvasin Itaalias, et mind alahinnatakse seal terrassil korralikult, aga pitsat sööma hakates olin kohe vaimustuses: pealtnäha lihtne pitsa maitses värskelt ja hoolitsetult, juust oli harjumatult rammus ja salaami mahlane. Ühesõnaga: ei, selle peal ei tohiks olla kümme köögivilja ja kolme eri liha, lisaks veel peale löristatud küüslaugukastet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles