Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

NÄDALA RESTORAN Pitsanauding, mis maitseb nagu suvepäev Itaalias

Il Forno on valgusküllane ja märkimisväärselt puhas. Fotod: Greta Sauter

Hiljuti esimest sünnipäeva tähistanud Il Forno on ideaalne söögikoht neile, kes soovivad ühtaegu hubases ja valgusküllases söögikohas nautida autentseid Itaalia maitseid. Soolasevõitu hindade tõttu võib üks juustune lõunasöök osutuda siiski kulukaks.

Tallinnas Pärnu maanteel asuvat pitsarestorani Il Forno külastades meenus mulle rohkem kui kümne aasta tagune suvepäev, kui viibisin turistina Itaalias ja kasvasin seal ühtäkki suureks, sest sain Pisa torni lähedal elutähtsa pitsahariduse. Läksin seal nimelt kehakinnitust otsima väikesesse söögikohta, millest praeguseks on jäänud meelde armas suvine väliterrass ja loomulikult kuueeurone salaamipitsa, mis tundus mulle esmapilgul kahtlaselt primitiivne.

Mina, olles toona söönud ainult Eesti suurte pitsakettide kaupa, olin jahmunud, et Itaalias ei laotagi pitsa peale rohkemat kui juustu, tomatikastet ja natuke vorsti või sinki. Eestlasena olin harjunud pitsadega, kus sajast komponendist laotakse kokku Frankensteini koletis. Seepärast arvasin Itaalias, et mind alahinnatakse seal terrassil korralikult, aga pitsat sööma hakates olin kohe vaimustuses: pealtnäha lihtne pitsa maitses värskelt ja hoolitsetult, juust oli harjumatult rammus ja salaami mahlane. Ühesõnaga: ei, selle peal ei tohiks olla kümme köögivilja ja kolme eri liha, lisaks veel peale löristatud küüslaugukastet.

Õnneks on Eestiski vahepealsetel aastatel sirgunud juurde korralikumaid pitsakohti, mis austavad Itaalia kulinaarset pärandit, tuues hoolikalt valitud koostisosadega kätte pitsaelamuse, milleni meie populaarsemad pitsaketid ei küündi. Kui siiani on üheks minu suureks lemmikuks olnud Vana-Viru tänava Amalfi, kus muide tehakse ka uskumatult häid sinimerekarpe, siis hiljuti alles aasta vanuseks saanud Il Forno pakub kesklinna Itaalia söögikohtadele tugevat konkurentsi.

Ahi, mis näeb välja nagu kiiver.

Seal ei maksa koperdada.

Kontrolltöö külastajale: kui paljud pastad suudad ära nimetada?

See on valgusküllane, puhas ja moodne, lausa pealetükkivalt Itaalia vaimus dekoreeritud restoran endise Westmani äri vastas. Nimetada Il Fornot pitsarestoraniks on tegelikult ebaaus, sest lisaks pitsadele saab seal nautida ka värsket salatit ja pastat. Pastasõbrad olgu aga hoiatatud: pühapäeviti Il Fornos suus sulavat carbonara’t või bolognese’t tellida ei saa, sest pasta käsitsi valmistamine nõuab oma aja. Krevetifännina jäin Il Fornos aga puudust tundma mereannipitsast.

Mina läksin koos abikaasaga Il Fornosse pärastlõunasele pitsajahile ja saime täpselt sellise söögielamuse, mida mäletan kunagisest Itaalia reisist. Abikaasa kostitas end oma lemmiku margherita’ga (mida kampaania raames pakub Il Forno koos Coca-Colaga 11 euro eest), mina valisin aga Il Forno (14,50 eurot), mille tomatikastmesel pinnal kohtuvad lihalikus embuses Pancetta peekon ja pikantne salaami. Valisin selle pitsa põhjusel, et salaami on minu elus täpselt nagu seesama naisterahvas, kes Il Fornos veedetud pärastlõunal mu vastas juustupitsat nautis: tulnud, et jääda!

Margherita: klassika, mis ei vea alt.

Salaami ja peekon? Ma olen taevas!

Söömingule saab magusa punkti panna kohapeal valmistatud tiramisuga.

Il Forno pitsa on märkimisväärselt õhuke, jättes suus lahkesti ruumi sulanud juustule, San Marzano tomatitest rammusale kastmele ja loomulikult peekonile-salaamile, mida Il Forno pitsale oli kuhjatud armastavalt ja külluslikult. Ja mis kõige olulisem: sellel on tervitatavalt autentne ja kodune maitse, nagu küpsed tomatid oleks sealsamas hommikul potis kastmeks vormistatud ning peekon viilutatud sama hoolikate liigutustega, nagu teevad maalikunstnikud. Il Forno restoran töötab suurepärase näitena, mismoodi üks õige pitsa peaks maitsema. Ja kes pärast suure pitsa äralahendamist veel miskit maitsvat soovib, peaks end kindlasti kostitama tiramisu (6,5 eurot) ja cappuccino’ga.

Il Forno pitsavalik.

Il Forno Tallinna kesklinnas

Toit: autentne ja mahlane, kuid kallivõitu

Teenindus: sõbralik ja lahke

Õhustik: silmatorkavalt puhas, vaikne ja valgusküllane

Soovitame: pitsafännile igal juhul!

Kommentaarid
Tagasi üles