Kas väike vannituba saab olla mugav ja hubane? Eksperdid kummutavad müüte ja annavad nõu

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

​Kuidas muuta väike vannituba mugavaks ja praktiliseks paigaks iga pereliikme jaoks? Sisearhitekt Janne Jakobson soovitab selle ruumi planeerimisel jälgida ergonoomilisuse ja funktsionaalsuse aspekte ning rõhutab, et suurus ei loe, kui eesmärgiks saada endale mõnus kodune spaa.

Vannituba ühendab endas funktsionaalsuse ja esteetika. Järjest rohkemate inimeste jaoks on see koht, kus saab aja maha võtta ja hoolitseda iseenda eest.

Konkreetsed lahendused, mida kasutada, sõltuvad iga inimese enda eelistustest. Küll aga on oluline silmas pidada kodu üleüldist stiili, et kõik ruumid moodustaksid ühtse terviku. «Ühtne disaini esteetika loob harmoonia tunde, mis omakorda muudab keskkonna kutsuvamaks, mugavamaks ja visuaalselt meeliköitvamaks,» selgitab sisearhitekt.

Puit ja selle mustrid lisavad ruumi hubasust

Üks lahendus mis iganes interjööri mahendamiseks on puit ja puidumustrid – see trend on põhjusega muutunud sisekujundusklassikaks. Jakobson märgib, et paljud koduomanikud kahtlevad endiselt puidu praktilisuses vannitoas. «Kiputakse arvama, et see võib niiskusega deformeeruda ja kiiresti kauni välimuse kaotada. Tänapäeval on aga küllalt võimalusi see materjal vastupidavaks töödelda,» ütleb Jakobson.

«Tänapäeval on värvitud puitkiudplaatidest lihtne toota erinevaid detaile ja nende pinnale soovitud kujundeid freesida. Spetsiaalselt töödeldud plaat on vastupidav niiskusele ja sobib hästi vannituppa, kus näiteks valamukapp või muud pinnad, võivad kokku puutuda veega,» soovitab Jakobson.

Puitdetailid vannitoas.
Puitdetailid vannitoas. Foto: Geberit

Tema sõnul võib seinte kaunistamiseks kasutada ka puiduimitatsiooniga dekoratiivplaate mikrotsemendi või värvi asemel. Lisaks puiduimitatsioonile leidub ka mitmeid teisi põnevaid disaine alates lillemustritest kuni geomeetriliste kujunditeni.

Geberiti Eesti müügiesindaja Priit Roostalu nõustub Jakobsoniga puidu kasutamise osas moodsates vannitubades, märkides, et looduslik puit ja puiduimitatsiooniga erinevad materjalid pakuvad mõnusat vaheldust ruumi rangematele pindadele. Roostalu usub, et möödas on ajad, kui puidu kasutus vannitoas piirdus vaid laeplaatide või üksikute saunale omaste nipsasjakestega. 

«Tänased kliendid otsivad põnevamaid valikuid kui lihtsalt valged või hallid toonid ning aina enam eelistatakse sooje mahedaid värve nagu samblaroheline, helesinine, roosa ja pruun. Kuigi klassikalised mustad metallpinnad on endiselt populaarsed, on nüüd suurenenud huvi roosa ja kuldse messingist aktsentide vastu, et lisada pisut värvi, lisab Jakobson.

Puitdetailid vannitoas.
Puitdetailid vannitoas. Foto: Geberit

Mõtle iga ruutsentimeetri peale

Jakobson on täheldanud, et paljud koduomanikud peavad ideed maksimaalselt mugavast ja hubasest personaalsest spaast väikeses vannitoas ikka veel kättesaamatuks unistuseks. See arusaam ei ole nende kogemuste põhjal siiski päris täpne.

Uue maja ostmine väikese vannitoaga võib suruda inimese kitsastesse raamidesse. Vanemate korterite omanikud seevastu ei pruugi aimata, kust alustada, kui uuendamist vajav ruum on sisustatud vananenud lahendustega. Sellegipoolest leiab igale olukorrale lahenduse.

«Näiteks võib vana stiilse põrandal seisva WC-poti asendada seinasisese loputuspaagi ning seinapealse WC-potiga. Alternatiiviks võib olla ka investeerimine moodulkontseptsiooniga mööblile, mis säästab ruumi ja on ühtse välimusega. Selle mööbli kõiki elemente, kõrge kapp, valamu koos aluskapiga, külgmised kapid ja avatud riiulid, saab kombineerida vastavalt laiusele ja kõrgusele,» lisab Roostalu.

Mahukas vannitoamoodul.
Mahukas vannitoamoodul. Foto: Geberit

Sisearhitekt soovitab ära kasutada kõik olemasoleva ruumi, pannes kõige enam rõhku asjadele, mis muudavad igapäevased rituaalid mugavamaks. Selleks soovitab ta kaaluda erinevaid aspekte, näiteks kas piisab dušist või eelistatakse lõõgastuda vannis. Samuti on oluline kindlaks määrata, kui palju ruumi on vaja kosmeetikatoodete ja väiksemate esemete hoidmiseks. 

Jakobson soovitab peita vannitoatehnika kõrge kapi sisse, kus on lisariiulid rätikute ja olmekemikaalide jaoks. «Suur peegel koos seinale paigaldatud kapiga väikeste esemete hoiustamiseks, on samuti tõhus viis ruumi optimeerimiseks. Lihtne nipp väikese ruumi avaravamaks tegemiseks on kasutada ühtlase värvusega heledaid plaate. Katke nende plaatidega nii põrandapind kui ka pool seinapinnast ja valige ülejäänud seinapinna jaoks kontrastne värv või mängige tekstiilidega andes pisikesele ruumile veelgi aktsenti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles