Eesti üks suurimaid piimatööstusettevõtteid Valio Eesti tõi turule uued Alma laktoosivabad jogurtid, mis on maitsestatud üksnes puuviljadest suhkrutega ning on rikastatud D-vitamiini ja LGG piimhappebakteriga.
LISATUD RETSEPT ⟩ Alma tõi turule uued puuviljasuhkruga jogurtid
«Näeme, et viimasel ajal otsivad tarbijad uusi alternatiive ning soovivad teha terviseteadlikumaid valikuid, eelistades muuhulgas tavalisele nn valgele suhkrule puuviljadest suhkruid,» selgitas Valio Eesti ASi tooterühma- ja brändijuht Janeli Ojaste. Tema sõnul on jogurt siiski üsna traditsiooniline toode, mille puhul magusam maitse on just see, mida tarbija tootes otsib, et rikastada oma toidulaua meeldiva ja kerge maiuspalaga.
«Puuviljasuhkrutest jogurtide Alma sortimendi lisamine on seega selge tarbijanõudluse kasvu tulemus. Lisasime uutele jogurtitele ka funktsionaalsust, ehk rikastasime tooted D-vitamiini ja LGG piimhappebakteriga,» lisas Ojaste.
Kuigi puuviljasuhkur ehk fruktoos on sarnaselt glükoosile (lauasuhkrule) ja galaktoosile (piimasuhkrule) lihtsa ehitusega süsivesik, mis imendub soolestikust otse vereringesse, on toitumisterapeudi Külli Holstingu sõnul puuviljasuhkrul omad eriomandused.
«Fruktoos imendub aeglasemalt kui glükoos ja seetõttu tõstab veresuhkrut veidi aeglasemalt. Kui soovime, et aju töötaks laitmatult ning meid ei kimbutaks väsimus, vajame süsivesikuid ning tavalisele lauasuhkrule vahelduseks on hea alternatiiv saada neid süsivesikuid just puuviljadest,» selgitas Holsting.
Kuna puuviljasuhkrud imenduvad aeglasemalt, soovitab Holsting süüa neid koos valgu ja rasvaga, mida jogurtis juba niigi leidub – siis on suhkru imendumine veelgi aeglasem. «Puuviljasuhkur jõuab rakkudesse ilma insuliini abita ja on seega sobivam neile, kellele on oluline jälgida veresuhkrutaset,» lisas Holsting.
Tema soovitusel peaks suhkur moodustama 5-10 protsenti päevasest kaloraazist, ning kui soovida oma toidusedelit veelgi mitmekesistada, on hea puuviljasuhkruga maitsestatud jogurti tarbimisel lisada sellele näiteks tästeravilja või vähemmagusaid marju, mis pakuvad lisaks valgu ja rasvale ka kiudaineid.
«Laktoosivabade toodete nõudlus on samuti Eesti turul tõusutrendis ning uued Alma jogurtid sobivad ka laktoositalumatusega inimestele. Aga ka lastele on see hea vahepala, kuna meie uued jogurtid on tükivabad,» lisas Janeli Ojaste.
Uute jogurtite maitsed on valitud lähtuvalt traditsioonilistest maitsetest, mis tavapäraselt sobivad kõikidele pereliikmetele. Valikus on kaks maitset - maasikas-banaan ja mango-virsik ning jogurtid on pakendatud 900 grammilistesse perepakkidesse.
Päikeseline müsli kurkumiga
Vaja läheb:
- 200 g jämedaid kaerahelbeid
- 60 g mandleid
- 40 g India pähkleid
- 2 sl kookosõli
- 1 sl vedelat mett
- 30 g kookoslaaste
- 15 g külmkuivatud mangot
- 1 tl kurkumit
- 1 tl kardemoni
Haki mandlid ja pähklid veidi väiksemateks tükkideks. Sega omavahel kaerahelbed, hakitud mandlid ja pähklid. Seejärel sulata kookosõli madalal kuumusel ja vala see müslisegu peale. Lisa ka mesi. Sega kõik läbi ja vala müslisegu ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadises ahjus 20-30 minutit kuni kaerahelbe-pähklisegu on saanud kuldse jume, võid aeg-ajalt ka segada. Lase müslisegul jahtuda ning sega siis hulka kookoslaastud, külmkuivatatud mangotükid, kurkum ja kardemon. Serveeri müslit jogurtiga ja lisa ka värkeid marju ja puuvilju!