SEADUSEMUUDATUS Väikesed ühistud majandusaasta aruannet esitama ei pea

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tänavu veebruaris jõustusid mitmed korteriomandi- ja korteriühistuseaduse (KrtS) muudatused, mille eesmärk on lahendada korteriomandit ja korteriühistut ning piiratud asjaõiguste lõpetamist üldisemalt puudutavad aktuaalsemad probleemid.

«Sellega kaotati majandusaasta aruande esitamise nõue ka sellistele kuni kümne korteriomandiga korteriühistutele, mis on valinud omale juhatuse,» selgitas Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) õigusosakonna juhataja Urmas Mardi.

Muudatuse eesmärk on Mardi sõnul võrdsustada kõigi väiksemate korteriühistute raamatupidamise nõuded ja neid lihtsustada, kuna ei ole põhjendatud eristada korteriühistuid, mida juhivad korteriomanikud ühiselt, ja neid, kes on valinud omale juhatuse. «Kuni kümne korteriomandiga korteriühistu võib pidada kassapõhist raamatupidamist, kui korteriühistu põhikirjas ei ole ette nähtud teisiti, ning kui kuni kümne korteriomandiga korteriühistu peab tekkepõhist raamatupidamist, kohaldatakse raamatupidamise seaduse § 43 lõikes 3 sätestatut,» vahendas EKÜLi õigusosakonna juhataja.

Mardi sõnul on aga oluline meeles pidada, et juhul kui on valitud valitseja, peab ühistu pidama tekkepõhist raamatupidamist ja esitama korteriühistute registrile ka majandusaasta aruande. Majandusaasta aruande esitamise tähtaeg korteriühistutele, kelle majandusaasta lõppes 31. detsembril 2022, on 30. juuni 2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles