Ära mürgita oma aeda! Võililli saab tõrjuda kemikaale kasutamata

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuigi võitlus aias vohavate võilillede vastu tundub üsna lootusetu, leidub siiski viise, kuidas neid tõrjuda ning seda pealegi täiesti ohutult.

Võililled konkureerivad teiste aias kasvavate taimedega ning seda väga edukalt. Umbrohuks peetav taim imeb maapinnast väärtuslikku vett ja toitaineid, jättes teised kuivale. 

Võilille mürgitamine oma aias on väga rumal ja lühinägelik tegu, sest võililleseemned liiguvad õhus ja peagi on need su aias nagunii tagasi. Võilille juurestik ulatub üsna sügavale ning koosneb jämedast peajuurest ja peenikestest kõrvaljuurtest. Juurestik ei ole pinnases aga kõvasti kinni – sikutades saab peajuure välja tõmmata. 

Taimede välja tõmbamine ongi parim viis, kuidas võililli ohjata. «Olen leidnud, et kõige tõhusam, kuid ka kõige aeganõudvam meetod võilillede tõrjumiseks on nende käsitsi välja kaevamine. Seda tuleks teha kevadel, kohe, kui esimesed seemned ilmuvad. Selleks võib kasutada tavalist aialabidat – mingeid erivahendeid ei ole vaja,» õpetas Expressile aednik David Rae.

Taime mullast eemaldamiseks soovitatakse seda teha siis, kui maapind on niiske. Kuivas pinnases kasvava taime juur ei tule kogu täiega välja ning peagi kasvab asemele uus taim. 

Väljaanne House&Garden soovitab aga sootuks teistsugust lähenemist. Nimelt tuleb võililledel õitsemise ajal õisikud ära korjata, et need ei saaks seemneid laiali ajada. See on üsna tülikas ja pikaajaline töö, aga samas jõukohane ka lastele, kellele selline õisikutenoppimine sageli isegi väga meeltmööda on.

Kõige lihtsam ja murevabam on aga muidugi leppida sellega, et umbrohud looduse paratamatu osa. Välja tasub neid tõrjuda ainult peenardest, mujal võib nad südamerahuga tõrjumata jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles