DISAIN ⟩ Tekstiilid, mis õilistavad interjööre

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Interpretatsioon Adamson-Ericu kavandist 1930ndate mustrilehelt Elna Kaasikule omases koloriidis (2013).
Interpretatsioon Adamson-Ericu kavandist 1930ndate mustrilehelt Elna Kaasikule omases koloriidis (2013). Foto: Erakogu

Äsja «Aasta tekstiilikunstnik 2022» preemiaga pärjatud Elna Kaasik on oma loomingulisel teel kavandanud kümneid sisustus- ja autorikangaid, samuti vaipu, kardinapaneele, laudlinu jms. Tema tehtud kodutekstiilid ilmestavad paljude perede elamist.

Karge ja põhjamaise loominguga tuntud Elna Kaasik pälvis tunnustuse Tallinna Jaani kiriku galeriis detsembris-jaanuaris välja pandud isikunäituse «AjaMustrid» eest, mille kuraator oli Erkki Juhandi. Sel väljapanekul võttis kunstnik ja disainer kokku oma 30 aasta loomingu, esitledes selle perioodi märgilisi töid. Tema interjööri- ja autorikangaste traditsiooniline ja väärikas tehnika on sageli seotud tänapäevaste disainilahendustega, tema looming kompab disaini, tarbekunsti, käsitööoskuste ja näitusesaalidesse jõudva kontseptuaalse loomingu omavahelisi piire.

«Kuidas jõuda tarbekunstist kunstini – see on suure hulga tarbekunstnike ihalus. Kuna olen saanud oma töödega ka mitmel korral kevadnäitusele ehk ületanud künnise päriskunsti, on minu hinges juba julgust sellest probleemist rääkida. Panin paari aasta eest enne Hop-galerii väljapanekut «Triibukiri» oma mõtiskluse kirja,» meenutab Elna Kaasik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles