ÕUDUSUNENÄGU ⟩ Kodu ostnud soomlased tõmmati lohku: meile müüdi maja, mida ei eksisteeri

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Soome paar otsis Sauvo valda unistuste maja, millest sai õudusunenägu. Müügitehing on otsapidi jõudnud kohtusse ning röövinud pererahvalt meelerahu ja tervise.

Ettevõtjatest paar Tapio Knuuttila ja Pia Tapio-Knuuttila maksid kinnistu eest kuuekohalise summa. Paar aastat hiljem selgus, et kinnistu koosseisu kuuluval 1981. aastal ehitatud peahoonel pole kasutusluba. Valla hinnangul tuleks taotleda uus ehitusluba ning muuta hoone tänastele nõuetele vastavaks – praktikas tähendab see vana maja lammutamist ja uue ehitamist. Iltalehti kirjutas juba aasta algul, et maakler olulist puudust ei maininud. 

Taipo Knuuttila on veendunud, et maakler oli kasutusloa puudumisest teadlik ning otsustas seda mitte mainida. «Meile müüdi maja, mida ametlikult ei eksisteerinud ja seda tehti meelega,» ütles ta. Lisaks müüdi kinnistut mereäärse kinnistuna, kuid rannariba tuli hiljem juurde soetada.

Jaanuaris esitati politseisse avaldus. Juurdluse juht, Edela-Soome politseijaoskonna kriminaalkomissar Tommi Kosunen kinnitab Iltalehtile, et kõnealune juhtum on praegu eeluurimise all. Kosuneni sõnul on alust kahtlustada, et tegu on kelmusega.

Kinnisvafirma kehitab õlgu

Müügitehingut vahendas kinnisvaraettevõtte Espoon Kodit Oy, mis tegutses Kiinteistömaailma Oy frantsiislepingu alusel. Täna kannab frantsiisi alusel tegutsev ettevõte nime Adream Kantakaupunkin Kodit Oy. 

Kiinteistömaailma Oy tegevjuht Risto Kyhälä peab oluliseks olukorra põhjalikku uurimist. Kyhäla sõnul töötavad kaubamärgi nime all olevad bürood frantsiisilepingu alusel ning emafirma ei vastuta nende tehtud vigade eest. «Kiinteistömaailma nõuab, et kõigil ketti vastuvõetud ettevõtetel oleks oma klientide turvalisuse tagamiseks täielik vastutuskindlustus ning et järgitaks kõiki eeskirju ja juhendeid,» ütleb Kyhälä.

Kinnistu müügiga tegelenud inimesed on ettevõttest lahkunud.

Mõjutab tervist 

Tapio Knuuttila loodab, et mingisugune lahendus leitakse kiiresti. «Loodame, et saame otsuse võimalikult kiiresti, kuid see on meile kohutavalt palju maksma läinud,» ütles ta.

Paar elas enne kinnistu ostmist Belgias ning kolis Soome pandeemia tõttu. Elumaja puudused tulid välja alles siis, kui paar maja uuesti müüki pani. Nüüd käiakse kohut neile maja müünud maakleri ja Kiinteistömaailma vastu.

Õudusunenäoks kujunenud olukord on mõjutanud ka paari tervist. Knuuttila sõnul ei saa nad enam korralikult magada ning see on tekitanud tõsiseid terviseprobleeme. Taipo on pidanud selle tõttu lausa südameoperatsioonil käima. Rahvusvahelise ettevõtjana töötav mees on praegugi haiguslehel.

Ebavõrdne kohtlemine 

Knuuttilad on esitanud uurimistaotluse ka EL-i komisjonile. Taotluses paluvad Knuuttilad komisjonil uurida ehitusnõuete ebavõrdset praktikat Soome eri piirkondades.

Uurimistaotluse kohaselt on Soome valdadel ja linnadel erinevad regulatsioonid, mis puudutavad hoonete renoveerimist. Knuuttilatel tuleb oma elumaja põhimõtteliselt lammutada, kuid mõnes teises Soome nurgas piisab selle omaaegsetele nõuetele vastavaks renoveerimisest.

Iltalehti nähtud uurimistaotluses kritiseeritakse muu hulgas Kiinteistömaailma lepinguid ja frantsiisi tegutsemismudelit. Maaklerid töötavad Kiinteistömaailma kaubamärgi all ettevõtjatena ning lepingute järgi emafirma nende tegude eest ei vastuta.

«Selline tegevus on seadusevastane. Kui kaubamärgi all tehakse tehinguid, vastutab ka kaubamärgi omanik nende nimel tehtud toimingute eest,» ütles Knuuttila.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles