PILDID Stroomi ranna lähistele kavandatava minilinnaosa viimane vaba krunt leidis oma näo

Kodu.postimees.ee
Copy
Lammi 6.
Lammi 6. Foto: Arco Vara

Stroomi ranna ja metsa kõrval asuva Kodulahe kvartali viimase vaba kinnistu, Lammi 6, arhitektuurikonkursi võidutöö seob ümbritsevad alad üheks ja arvestab samas nii elanikele kui jalakäijatele oluliseks kujunenud rohealadega.

Arco Vara viis koostöös Tallinna linnaplaneerimise ametiga läbi Tallinnas Mustjõe asumis Kodulahe kvartalis asuva Lammi 6 arenguala arhitektuurivõistluse, mille võitjaks valiti Molumba arhitektuuribüroo kavand nimega Trifolium. Arco Vara juhi Miko Niinemäe sõnul on võidutöös lisaks jalakäijasõbralikkusele väljapaistvalt lahendatud seos olemasolevate naaberkinnistutega.

«Kavandis on hästi lahendatud uute hoonete vahelised sisehoovid: tekivad turvalised ja autovabad haljasalad, mis tuginedes piirkonna kogemusele, on väga olulised. Lisaks tekib Molumba kavandi järgi kvartaleid ühendav rohetelg, kus põhirõhk antakse jalakäija turvalisusele,» selgitas Niinemäe.

Lammi 6.
Lammi 6. Foto: Arco Vara

Tema sõnul on nii arhitektidele kui ka arendajale väga suureks väljakutseks leida juba olemasolevate planeeringute keskele sulanduv lahendus, kuid Molumba kavandis on perspektiiv efektseks tulemuseks olemas.

Tallinna linnaplaneerimise ameti juhataja asetäitja Oliver Alveri sõnade kohaselt oli žürii konkursi võidutöö asjus üksmeelne ja ta nõustus Niinemäe tähelepanekutega: «Võidutöö peamine trump on oskus näha planeeritavat ala laiemalt ja välja pakutud lahenduse kõige parem sidusus ümbritsevate aladega. Põhjast lõunasse moodustub terviklik avalik ja poolavalik haljasala. Haljasalade ketile sekundeerivad osaliselt perimetraalse hoonestuse hoovid.»

Lammi 6.
Lammi 6. Foto: Arco Vara

Lammi 6 arhitektuurikonkursi võitnud lahenduse järgi avanevad arenduse äripinnad tänavate poole, samas kui sisehoov, mänguväljak ja kasvuhooned koos väikese sademevett korjava veesilmaga paiknevad kvartalite vahel tuulevaiksel rohealal. Eluhooned on läbivalt neljakorruselised ja kõikidele korteritele on planeeritud avarad rõdud.

Niinemäe sõnul on Lammi 6 projekteerimisega alustatud, kuid selle ehituse algus on planeeritud aastasse 2026. Seni jätkuvad ehitustööd Rannakalda hoones, mille valmimine on planeeritud selle aasta sisse, ning järgmisena lüüakse kopp maasse sama kvartali Soodi 6 kinnistul, kuhu on planeeritud ligikaudu 70 korterit. «Viimasest, Lammi 6 kinnistust saab oluline osa kogu Kodulahe arendusest, mille ehituse lõppedes saame öelda, et Kodulahe on valmis.»

Kodulahe arendus.
Kodulahe arendus. Foto: Arco Vara
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles