HARULDASED KAADRID Westminsteri palee kuninglikult magamistoalt kergitati saladuseloori

Kodu.postimees.ee
Copy
Kuninglik magamistuba.
Kuninglik magamistuba. Foto: DANIEL LEAL / AFP/ Scanpix

Kõigil ajaloolistel hoonetel on oma saladused ja Westminsteri palee ei ole mingi erand.

Briti parlamendihoone ajalugu on pikk ja kirju. Tänapäeval äratuntav kompleks on ehitatud aastatel 1840–1870, kuna vanad hooned hävisid osaliselt tules. Tavakodanikel on võimalus neid hooneid külastada, kuid kõik ruumid ei ole avalikkusele avatud.

Ühelt selliselt ruumilt kergitati hiljuti saladuseloori. See on magamistuba, mis on mõeldud monarhile kasutamiseks enne kroonimistseremooniat. Magamistuba asub parlamendi spiikri korteris.

Kuninglik magamistuba pole pikalt kasutust leidnud ning täidab rohkem museaali rolli.
Kuninglik magamistuba pole pikalt kasutust leidnud ning täidab rohkem museaali rolli. Foto: DANIEL LEAL / AFP/ Scanpix

Magamistoa kroonijuveeliks on uhke voodi, mille ajalugu on täis üllatavaid keerdkäike. Pähklipuust raamiga voodis magas kuningatest viimati 1821. aastal George IV.

Teise maailmasõja ajal viidi voodi hoiule ning arusaamatutel põhjustel müüdi see hiljem maha. Välja ilmus see aastaid hiljem Walesis. Villaveski pererahvas oli voodi 1960. aastal oksjonilt ostnud ning seda 20 aastat kasutanud. Voodis sündis 1965. aastal isegi nende laps.

Seinu katavad maalid endistest parlamendi spiikritest.
Seinu katavad maalid endistest parlamendi spiikritest. Foto: DANIEL LEAL / AFP/ Scanpix

«Nad teadsid, et see on eriline ese, et see on midagi olulist, kuid nad ei teadnud, kust see pärit on,» ütles parlamendi ajaloolane Mark Collins AFP-le. Voodi leiti üles tänu Victoria ja Alberti muuseumi eksperdile Clive Wainwrightile, kes 70ndate lõpus seda otsima asus. Uued omanikud olid nõus voodist loobuma ning see restaureeriti ja viidi tagasi koju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles