Eesti maakler oma edust: ma ei hakka segama saatust liigse planeerimisega

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kinnisvaraportaalis City24 «Aasta Täht 2022» tiitli pälvinud Päikese Agentuur OÜ partner Marina Kolossovskaja jagab mõtteid töötamisest kinnisvaramaaklerina.

Millal tärkas sinus huvi kinnisvaramaakleri ameti vastu? Kas maakleri tööga alustamine oli sinu jaoks sujuv protsess või läks algus üle kivide ja kändude?

Hea küsimus! Alustasin kinnisvaramaakleri tööd nii ammu, et hästi ei mäletagi neid raskusi, millest peab algaja läbi minema. Ehk oli see aasta 2007, kui läksin Narva-Jõesuu sanatooriumist tööle Uus Maa Kinnisvarabüroosse. Oletan, et alustamisel lihtsalt pidi olema raskusi, kuid tänu Uus Maa toetava ja abivalmi meeskonnale sujus ametisse sulandamise protsess märkamatult ja loomulikult. Pärast katsetasin uuesti turismivaldkonnas, kuid elulõng tõi mind 2010. aastal tagasi kinnisvaraärisse ja enam ma selles pause teinud ei ole.

Kui kaua läheb sinu arvates aega, et öelda – nüüd olen professionaalne maakler? Millised eeldused peaksid selleks olema täidetud?

Ei oska numbrites sellele küsimusele vastatagi. Meid ümbritsev maailm muutub nii kiiresti, et pidevalt on vaja midagi uut juurde õppida. Sellest tulenevad ka mõned olulised eeldused: õppimisvõime, huvi ümbritseva maailma vastu ning julgus minna muudatustega kaasa. Professionaalse maakleri põhieeldusteks võin välja tuua mõned isikuomadused ja oskused, milleta pole võimalik edukalt tegutseda kinnisvara või mõnes muus valdkonnas, kus lõviosa tööst on seotud inimestega. Need omadused on aja planeerimise oskus, lubaduste täitmine, vaatamine elule positiivse vaatenurga alt.

Kui peaksid kirjeldama kinnisvaramaakleri tööpäeva, siis mida see sisaldaks? Võib kirjeldada ka mõnda konkreetset päeva lähiminevikust.

Kõik kinnisvaramaakleri tööpäevad on ühtepidi väga sarnased ja teistpidi täitsa erinevad. Kuid iga päev algab e-posti ja sõnumirakendustesse saabuvate päringute ning klientide sõnumite kontrollimisest ja siis kui oled juba enam-vähem ärganud – kirjadele vastamisest. Päev lõpeb aga telefoni vaatamisega enne magamaminekut – äkki on veel mingi kiireloomuline päring või teade saabunud.

Vahepeale võib mahutada terve päev hulk teisi asju nagu kõned, kinnisvaraobjektide esitlused, lepingute sõlmimine, objektide pildistamine ja kuulutuste sisestamine, notaris käimine ja palju muid tegevusi, mis on kaasatud kinnisvara objektide müügi või üüri vahendusega. Kuid algab ja lõpeb alati ühtemoodi – saabunud sõnumite kontrollimisest.

Milline on olnud sinu kõige ebameeldivam ja milline kõige parem tehing?

Raske hinnata, milline tehing on olnud kõige parem. Kõik tehingud on parimate hulgas, kui poolte ootused said täidetud.

Kuidas sa aru saad, et nüüd on tegemist keerulise kliendiga, kelle vara võib olla raske müüa?

Olen veendumusel, et pole sellist vara, mida pole võimalik müüa. Igale asjale on ostja alati olemas. Küsimus on pigem selles, millal kohtuvad lõpuks raskelt müüdav vara ja selle vara ideaalne ostja.

Mida sa ütleksid nendele, kes väidavad, et maaklerile on vahendustasu maksta mõttetu, tuleb ise oma kinnisvara maha müüa?

Arvan, et igal inimesel on õigus teha nii nagu ta peab õigeks. Koheselt ümber veenma ei hakkaks, pakuksin võimalust pöörduda minu poole mõne aja pärast, juhul kui kinnisvara pole veel ostjat leidnud.

Mis võiks maakleri töös praegusel kinnisvaraturul teisiti olla? Millest on kõige rohkem puudu?

Võib-olla puutub see kinnisvarasse kaudselt, kuid inimestel on puudu majanduslikust stabiilsusest. Hindade, kommunaalteenuste, euribori ja maksude tõus ei too head mingisse valdkonda. Siit tuleb ka vastus eelmisele küsimusele, miks inimesed soovivad oma kinnisvara müüa maakleri abita. Kui elu kallineb päevast päeva, sissetulekud aga ei kasva, siis inimesed vaatavad kriitilise pilguga üle, kust nad saavad kokku hoida, esmavajaduste eelarvet kärpimata.

Kui sa maakleri tööst tüdined, siis milline võiks olla sinu järgmine amet või töökoht?

Jään siin vist vastusega võlgu. Kõik parimad väljakutsed on leidnud mind ise. Töötades müügijuhina Narva-Jõesuu sanatooriumis ei osanud ma arvata, et minust saab kunagi kinnisvaramaakler. Olles kinnisvaramaakler, ei mõelnud ma, et hakkan maakleri töö kõrvalt töötama Toyota Narva esinduses. Toyota esindusest viis mind elutee hoopis Narva eesti keele majja, kus töötan muuseas tänaseni suurepärases meeskonnas eesti keele õpetajana. Mulle meeldivad väga need valikud, mis elu pakub ja ma ei hakka segama saatust liigse planeerimisega. Usun, et uued põnevad väljakutsed leiavad mind ise, seni naudin ma oma mõlemat tööd ja elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles