Jõhkra raha eest kunsti ostnud mees: ma loodan, et see on Banksy!

Kodu.postimees.ee
Copy
Banksy kunstinäitus. Pilt on illustreeriv.
Banksy kunstinäitus. Pilt on illustreeriv. Foto: MEHDI FEDOUACH/AFP/Scanpix

Suurbritannia telesaates poolpimesi kunsti ostnud mees loodab südamest, et kunstiteos oli investeeringut väärt. 

Suurbritannia uue telesarja «The Greatest Auction» esimeses osas läks tuliseks rebimiseks kunstiteose üle, mille autoriks peetakse tänavakunstnikku Banksyt. 250 000 inglise naela ehk ligemale 288 030 euro eest omanikku vahetanud teose puhul pole ei kunstieksperdid ega ka -kriitikud Banksy autorluses sada protsenti kindlad. 

Esiteks ei teata kunstiteose müüjat, kuna kõnealune isik saatis saatesse esindaja Justini, kes pole enda sõnutsi ei kunstiteose omanik ega autor, samuti puudub tal kokkupuude Banksyga. 

Teose uus omanik ja Banksy suur fänn Robin Barton väidab, et tänavakunstiku teoste kogumine on talle kui üks kassi-hiire mäng. Nii võib ta kokku osta mitmeid kunstniku teoseid, mille ta mõne aja möödudes südamerahus maha müüb.

Kunstiajaloolaste ja -kriitikutega konsulteerinud Bartoni sõnul ei andnud ükski asjatundja talle täit kindlust teose autori osas. «Üks kriitik väitis, et tema arvates ei vasta teose kirjatüüp Banksy stiilile ja käekirjale. Teine aga ütles otse, et ei saa mulle sajaprotsendilist kindlust lubada,» selgitas Barton väljaandele Wales Online. «Ma tõesti loodan, et tegu on Banksy teosega.»

Pingelises pakkumissõjas osales vaid kaks huvilist – Barton ja miljonärist Dubai kunstikoguja. 35 000 naelase (40 324 eurot) alghinnaga teose võistupakkumisel oli Robinil vaimusilmas kindel piir, millest ta ei kavatsenud üle pakkuda. 

«200 000 juures mõtlesin, et vastaspool on minust näljasem ning ma jään sellest teosest ilma. Kui aga Dubai ostja 250 000 juures loobus, teadsin, et võit on minu,» meenutab Barton. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles