Säästunippide impeeriumi loonud mees seab kuumaõhufritüüride tõhususe kahtluse alla

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Raha säästmisele pühendatud veebilehe MoneySavingExpert loonud finantsajakirjanik Martin Lewis hoiatab, et kuumaõhufritüür ei ole nii säästlik kui esmapilgul tundub.

Kuumaõhufritüürid on viimastel aastatel saanud väga populaarseks ning leiab vähe kööke, kus seda masinat ei oleks. Väike masin on mugav ja võtab vähe ruumi ning on väidetavalt vähem energiakulukas kui tavaline ahi. Raha säästmise ekspert Martin Lewis paljastab, kas väike konvektsioonahi on tegelikult kiidulaulu väärt.

Oma taskuhäälingus selgitas Lewis, et kuumaõhufritüüri kasutamine ei ole alati ahjust odavam ning kasutab selle selgitamiseks kõigile tuttavat mikrolaineahju. «Mikrolaineahi annab sulle ühtlast soojust, samas kui ahi soojeneb soovitud temperatuurini ning hoiab seda, seega ei tööta see enamus aega täisvõimsusel.»

«Kui valmistate õhtusööki ja teete näiteks mundris kartuleid, siis on energiakulu poolest odavam teha seda ahjus, kuhu saab viis-kuus kartulit korraga sisse panna, kui mikrolaineahjus, kus neid eraldi küpsetada tuleb,» selgitab Lewis ning jätkab, et suurema koguse toidu valmistamiseks on ahi reeglina parem variant kui kuumaõhufritüür või mikrolaineahi, kuhu lihtsalt ei mahu palju toitu korraga sisse. Kuid kui on vaja valmistada väiksem kogus süüa, siis on need pisikesed imemasinad tõepoolest energiasäästlikum valik. 

Lewis tuli lagedale ka käepärase võrrandiga, mida kasutada olukorras, kus tahad teada, kas säästlikum on kasutada ahju või kuumaõhuritüüri. Üldine võrrand on järgmine: leia eseme võimsus, arvuta välja mitu kilovatti see kasutab, ja korruta see kWh hinnaga ning jaga kasutusajaga.

Ta toob ka näite, kus kWh maksab 34 penni. Näiteks kasutab ta ahju, mille võimsus on 2000W ning kuumaõhufitüüri, mille võimsus on 1000W. Kuigi ahi kasutab peale soovitud temperatuurini jõudmist vähem energiat, kulub selleks kõvasti aega. Kui võtta näiteks toit, mis vajab kümme minutit kuumust, siis oleks mõistlik kasutada kuumaõhufritüüri, mis läheks maksma umbes kuus senti, mitte ahju, mis tuleb enne kuumaks kütta. Võrrand kaldub aga kuumaõhufritüüri kahjuks siis, kui seda pikalt kasutada, kuna masin huugab pidevalt täisvõimsusel, kuid ahi seda ei tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles