MAAILMATASEMEL INNOVATSIOON Eesti teadurid jõudsid hernest lõhefileega rahvusvahelise võistluse finaali

Kodu.postimees.ee
Copy
TFTAK meeskond.
TFTAK meeskond. Foto: ACUBE

Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) teadlased valiti mainekal võistlusel hernevalgust arendatud lõhefileega kuue parima sekka.

XPRIZE'i võistluse eesmärk on leida säästlikumaid ja mitmekülgsemaid alternatiivseid lihatooteid, et rahuldada maailma kasvava elanikkonna nõudlust liha järele. Finaali pääsenud teadlased arendavad taimseid alternatiive, mis suudaksid konkureerida turul olevate toodetega. Eesti teadlaste uurimisrühm arendab ehtsa lõhearoomiga lõhefileed kohalikust hernest.

Eesti uurimisgruppi juhib TFTAKi lihaalternatiivide ja taimsete valkude suuna juht Sirli Rosenvald, kelle sõnul on XPRIZE'i võistluse viimasesse vooru jõudmine tunnustus meie teadlastele pikaajalise pühendunud töö eest.

«Viimased aastad oleme aktiivselt arendanud tehnoloogiaid, kuidas luua taimsest valgust tekstuure, mis imiteeriksid erinevaid loomseid toitusid. Oleme taimsete hakktoodetega mitu ettevõtet juba turule aidanud. Praegu suuname põhitähelepanu fileetoodete arendusele, mis on omajagu keerukam väljakutse. Nüüd oleme astunud sammu edasi ja loonud lõhefileega sarnase tekstuuriga toote hernevalgust,» ütles Rosenvald, kelle meeskonda kuulub kuus Eesti noort toiduteadlast.

Eesti teadlaste loodud taimne lõhefilee.
Eesti teadlaste loodud taimne lõhefilee. Foto: Siim Vahur

TFTAKi tegevjuhi Martin Lalli sõnul näitab sellise tasemega võistlusel nii kaugele jõudmine TFTAKi panust pühendumisel jätkusuutlikumate toidusüsteemide ja kestlikumate toidutehnoloogiate loomisele. «Finaalipääs on meie jaoks märgiline. Võistelda maailma parimate toiduinnovaatoritega ja nende seas tulla kuue valitu sekka näitab, kui hea on nii meie teadlaste kui ka labori tehnoloogiapargi võimekus,» rääkis Martin Lall. «Võime öelda, et TFTAK on maailmatasemel toiduinnovatsiooni tippkeskus.»

TFTAK loodab tuua võistluse tulemusena loodud lõhefilee alternatiivi ka tootena turule kas kohaliku või välisettevõtte kaubamärgi alt. Sirli Rosenvaldi sõnul on uurimisgrupil veidi üle aasta aega oma toodet edasi arendada. «Nüüd asume oma teadmisi rakendama ja lõhefileed looma. Töötame pingsalt selle nimel, et aasta pärast finaalis meie arendatud taimset lõhefileed esitledes oleks taas põhjust oma teadustööga rahul olla ja häid uudiseid jagada,» lisas ta.

Kandideerimisavaldus konkursile XPRIZE esitati 2020. aasta detsembris. XPRIZE'i võistluse finaali pääsemiseks saatis Eesti uurimisrühm oma lõhefilee alternatiivi tootenäidised võistluse sõltumatule hindamiskomiteele. Lõhefileele tehti põhjalikud analüüsid ja anti hinnang nii toiteväärtusele kui ka tekstuuriomadustele, samuti hinnati toodete keskkonnamõju ja majanduslikku potentsiaali.

Meeskondadel tuli poolfinaalis oma toodet hindajatele serveerida, et komisjon saaks anda hinnangu sarnasusele ehtsa lõhega. Mai teises pooles toimub finaali pääsenute pidulik tunnustamine Singapuris. XPRIZE Feed the Next Billioni finaalvõistlus toimub 2024. aastal, kui selguvad võitjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles