ABIVÄGI ⟩ See suurepärane rohttaim peletab sitikad koduaiast eemale

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Selgub, et korvõieliste sugukonda kuuluv ühe-aastane rohttaim sobib suurepäraselt putukate peletamiseks.

Kodu- ja sisustusportaal Apartment Therapy kirjutab, kirjutab, et ümmarguste rohekaskollaste õitega lõhnav kummel ehk ubinhein on oma tugeva aroomiga suurepäraseks abimeheks tüütute sitikate tõrjumisel.

Lõhnavat kummelit ei maksa segi ajada teekummeliga, mille puhul on tegu kultuurtaimega, lõhnav kummel kasvab aga metsikult ning on teekummeli tagasihoidlikum sugulane, olles väiksem nii kasvult kui oma ravimtoime poolest. Lõhnavat teekummelit kasutatakse pigem välispidiselt, mitte sissejoodava teena. Nii saab lõhnavast teekummelist kosutava vanni või kompressi ning seda peamiselt haavandite raviks. Kui teekummelil on valdavalt ülekaalus põletikuvastane toime, siis lõhnaval kummelil on spasme lõõgastav toime.

Lõhnav kummel ehk ubinhein (Matricaria discoidea).
Lõhnav kummel ehk ubinhein (Matricaria discoidea). Foto: Shutterstock

60pluss kirjutab, et ilma keelõiteta lõhnav kummel kasvab sagedase taimeliigina õuedel, jalgteedel, tihedaks tallatud kohtades. Taim sobib suurepäraselt asendama peamiselt kultuurtaimena kasvatatavat teekummelit. Vaevarikka õisikute noppimise asemel võib koguda ürti – ülemist 2/3. Kummel on esmajoones põletikuvastase toimega, aga korrastab ka seedetegevust. Lõhnav kummel õitseb juunist septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles