Itaalia ägab pastakriisis: olukorda on sekkunud riik

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Itaalia valitsus kutsus neljapäeval kokku kriisiläbirääkimised, et uurida põhjusi, mis on põhjustanud pastatoodete suure hinnatõusu, vahendab CNN.

Riigi ettevõtlusminister Adolfo Urso juhatas Roomas seadusandjatest, pastatootjatest ja tarbijaõiguste rühmitustest koosnevat komisjoni, et arutada, mida saaks teha pastahindade langetamiseks. Näiteks tõusid pastatoodete hinnad märtsis võrreldes eelmise aastaga 17,5 protsenti.

Tõus oli rohkem kui kaks korda suurem Itaalia kogu tarbijahindade inflatsiooni näitajast, mis oli ELi statistika kohaselt 8,1 protsenti. Pastahinnad on tõusnud hoolimata asjaolust, et nisu hind on viimastel kuudel langenud.

Urso pressiesindaja ütles kolmapäevases avalduses, et paljud tootjad on kinnitanud, et pastahindade tõus on ajutine. Hinnad on nende sõnul hetkel kõrged, kuna toormaterjal osteti sisse ajal, mil see kallis oli ning see kajastub ka hinnas.

«Mõne nädala pärast hakkavad hinnad langema, kuna tootmiskulud on oluliselt vähenenud,» lisas ettevõtlusministri pressiesindaja.

Tegemist on riikliku tähtsusega probleemiga. Keskmine itaallane tarbib igal aastal umbes 23 kilogrammi pastat, ütles tarbijaõiguste rühmituse Assoutenti president Furio Truzzi eelmisel kuul tehtud avalduses. Truzzi märkis, et nisuhinnad lennutas lakke Venemaa barbaarne sõda Ukraina vastu. Ta lisab, et tänaseks on hinnad langenud.

Hinnatõus pole põhjendatud

Itaalia suurim põllumajandustootjate ühendus Coldiretti ütles, et kõrgemad jaehinnad ei ole tähendanud suuremaid tulusid nisukasvatajatele, kes on hädas oma kulude katmisega.

Itaalia makaronitootjate seas populaarse durumnisu hind on alates 2022. aasta maist langenud 30 protsenti. Rühm ütles, et pastatoodete valmistamiseks tuleb nisuga vaid vett segada, mis ei anna jaehindade hüppelisele tõusule mingit õigustust.

Põllumeeste rühm lisas, et hoolimata sellest, et nisu hind on kogu Itaalias üsna ühtlane, umbes 0,36 eurot kilogrammi kohta, on pastatoodete jaehind eri piirkondades väga erinev.

Valitsuse tellitud ja aprillis avaldatud analüüsi kohaselt tõusis Barilla spagettide, rigatoni ja pennede ühe kilogrammise paki keskmine hind 1,70 eurolt 2,13 eurole, mis tähendab rohkem kui 25 protsendi suurust tõusu.

Kuid hinnatõus oli piirkonniti väga erinev: Toscanas asuvas Siena provintsis oli hinnatõus üle 58 protsendi, samas kui Loode-Itaalias asuvas Alessandrias oli hinnatõus vaid 4,6 protsenti. Barilla on eraettevõte, mis asub Parmas ja on Reutersi andmetel maailma suurim pastatootja. 

Assoutenti on koos Ursoga väitnud, et hindu võidakse kasumi suurendamiseks kunstlikult üles paisutada, tuues põhjuseks Ukrainas toimuva sõja.

Toidutootjaid esindava Unione Italiana Foodi pressiesindaja Ivana Calò ütles CNN-ile, et pastatoodete hinda mõjutavad suuresti energia, pakendamise ja logistika hinnad. Calò ütles, et need sisendid on kõik kallinenud, kuigi ta ei täpsustanud, millise ajavahemiku jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles