Stiilse õhtusöögi ABC: vaata, millised söögilauad on sel aastal moes!

Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock
Kodu.postimees.ee
Copy

Mõeldes sõnale «köök» kerkib meie silme ette tõenäoliselt külmkapp, pliit ja selle ruumi kõige prominentsem element – söögilaud.

Lisaks toidu tarbimisele on söögilaua näol tegemist kohaga, kus saad oma pere ja sõpradega hetkeks aja maha võtta ja mõnusa jagatud hetke veeta. Seetõttu on oma kööki sobiva söögilaua ja toolide valimine üsnagi oluline otsus. Ümmargune ja ovaalne söögilaud, pikendatav söögilaud, täispuidust söögilaud, nende ja teiste 2023. aasta trendide kohta kirjutab K-rauta lähemalt.

Ümmargune, ovaalne või ristkülikukujuline laud?

Üha rohkem populaarsust koguvad ümmargused lauad on ka sel aastal menukad. Väiksema köögi puhul on need oma kompaktsema kuju tõttu heaks valikuks, võttes vähem ruumi ning võimaldades mugavalt teiste sööjatega suhelda, ilma et peaks laua otsa suunas üle kellegi pea küünitama. Samuti puudub oht end vastu lauanurka ära lüüa. Kui peres on väikeseid lapsi, võiks kaaluda ümmargust või ovaalset lauda just turvalisuse eesmärgil.

Ükski lauakuju sel aastal moest läinud pole ning kui teil on suur pere ja avaram köök, on kindlasti praktilisem valida suurem ovaalne või ristkülikukujuline laud. Laud võiks kenasti mahutada kõik inimesed ja toidunõud ning pikem laud tuleb kasuks eriti juhul, kui teil käib sageli külalisi.

Ümmargust lauda võib kutsuda ka demokraatlikuks lauaks, kuna kõigi asetus selle taga on võrdne.
Ümmargust lauda võib kutsuda ka demokraatlikuks lauaks, kuna kõigi asetus selle taga on võrdne. Foto: Shutterstock

Diagonaalne paigutus

Üheks 2023. aasta trendiks on aga proovida diagonaalset paigutust. Seda just pikemate ovaalsete ja ristkülikukujuliste söögilaudade puhul. Kitsa kujuga või piirava paigutusega ruumi puhul aitab laua diagonaalne paigutus kombineerida ümara lauaga kaasneva suhtlusmugavuse pikliku laua suuruse ja kujuga. Nii vabastad põrandapinda ja saad mugavamalt laua ümber toimetada.

Kombineeritud materjalid

Toon-toonis ja samast materjalist mööbel ei ole enam moeka köögi puhul esimene valik. Omapärase stiili loomiseks on lubatud ja isegi eelistatav kasutada erinevatest materjalidest kombineeritud mööblit. Sellised lauad on üsna pilkupüüdvad ning neid tehakse järjest enam mitmest materjalist, nt kombineerides puitu, metalli või klaasi. Samuti võite laua ümber lisada eriilmelisi toole.

Kombineeri materjale, tekstuure ja värve.
Kombineeri materjale, tekstuure ja värve. Foto: Shutterstock

Maalähedane stiil ja täispuit

Kuna vintage ja rustikaalse hõnguga disain on ka sel aastal väga trendikas, on puidust saanud sisustamisel üks tahetumaid materjale. Vähevastupidavate kunstmaterjalide asemel ostetakse tugevaid täispuidust söögilaudu. Eestlasele hingelähedane perereliikvia võiks olla näiteks tammepuidust söögilaud.

Rustikaalse stiiliga sobivad hästi ka muud puidust elemendid, naturaalsed toonid ja erinevate tekstuuride kombineerimine. Söögitoas harmoonia loomiseks võib aknalauale, laudadele või kappidele asetada näiteks looduslikke aksessuaare ning teha pisike installatsioon näiteks käbidest ja samblast.

Täispuit mõjub efektselt ning selle kaunistamiseks pole suurt vaja, kuid eelista looduslähedasi asju nagu lilled ja tekstiilid.
Täispuit mõjub efektselt ning selle kaunistamiseks pole suurt vaja, kuid eelista looduslähedasi asju nagu lilled ja tekstiilid. Foto: Shutterstock

Pikendatav söögilaud

Näiteks olete parajasti partneriga kahekesi ilma lasteta kodus või eladki üksi, aga vajad suuremat lauda, et kutsuda külalisi õhtustama, kuid samas muul ajal tundub see ebavajalikult tülikas. Pikendatava laua keskosa eemaldamisel saad mõne hetkega kompaktse laua ja kööki lahedalt ruumi juurde.

Niisiis soovitame 2023. aasta söögilaua trendide seast kõrva taha panna pikkade laudade diagonaalse paigutuse, erinevate materjalide kombineerimise ning täispuidust laudade eelistamise kunstmaterjalidele. Rustikaalse stiili loomine peaks samuti metsarahvale üsna loomupärane olema.

Praktiline on moes! Vajadusel saab sellise laua teha pikemaks või lühemaks.
Praktiline on moes! Vajadusel saab sellise laua teha pikemaks või lühemaks. Foto: Shutterstock

Samuti tervitame naasnud pikendatava laua trendi, mida suurem osa meist ilmselt oma vanaema-vanaisa juubelipidustustest mäletab. Kompaktse laua ruumisääst on aga aegumatu. Laia valiku erinevate söögilaudade leidmiseks külasta K-rauta veebipoodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles