NÄDALA AED ⟩ Mugul mulda!

Ingrid Sembach-Hõbemägi
, aednik ja maastikuarhitekt
Copy
Maha pannakse eelidandatud kartul ehk selline mugul, millel idud juba kasvama on hakanud.

 
Maha pannakse eelidandatud kartul ehk selline mugul, millel idud juba kasvama on hakanud.  Foto: Henn Soodla

Vanarahva teadmiste järgi on toomingate õitsemise aeg paras kartulite mahapanekuks. Tegelikult ei tule lähtuda toomingatest, vaid aias valitsevatest tingimustest ehk sellest, kas maa on piisavalt tahe ja muld küllalt soe.

Maha pannakse eelidandatud kartul ehk selline mugul, millel idud juba kasvama on hakanud. See lühendab kartuli kasvuperioodi, sest kui juhtub tulema ebasoodne sügis, võib saak kõiksugu haiguste ja mädanike tõttu oodatust väiksemaks jääda. Varase mahapaneku kasuks räägib see, et taimed ja mugulad on tervemad, mullas jagub niiskust kauem ning ka saaki saab varem. Enamasti on nii, et kel aprillis kartul katteloori alla maha pandud, see saab jaanigrilli kõrvale juba magusat varajast kartulit süüa.

Kartulid pannakse vao põhja ja selleks, et toasoojast võetud kartul jaheda mullaga kokku puutudes šokki ei saaks, tehakse vaod varem valmis, et muld jõuaks piisavalt soojeneda. Asja mõte on selles, et kartul kasvatab mugulaid ülespidi ehk mugulast välja kasvavale varrele. Seetõttu on vajalik ka kartulite muldamine, et saagikust tõsta – mida pikem vars jääb taimele mulla alla mugulate kasvatamiseks, seda suurem saak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles