Ekspert annab nõu: mida teha, et rõdu või terrass püsiks kaua kaunis

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Meie kliimas, kus suvesoojust jagub vaid loetud kuudeks, on iga päikseline päev kõrges hinnas. Kodu juurde kuuluv rõdu või terrass pakub häid võimalusi veeta rohkem aega vabas õhus ja ilusaid ilmu maksimaalselt ära kasutada.

Alati pole selge, milline mööbel, padjad, valgustid või kaunistused välitingimustesse valida ja kuidas neid hooldada, et nad muutlikes ilmastikuoludes kõige paremini vastu peaksid. Reegel on, et rõdule või terrassile valitud sisustus oleks loodud õues kasutamiseks. Sellised esemed taluvad välitingimusi paremini ja peavad tänu sellele kauem vastu.

Pedro Castro.
Pedro Castro. Foto: Ikea

«Pööra tähelepanu materjalidele: eelista puitu või plasti, mida on lihtsam hooldada. Plastmööbel on vastupidav ja nõuab vähe hoolt ning spetsiaalne plast ei luitu, väändu ega muutu UV-kiirte mõjul rabedaks. Kui soovid kestlikumat lahendust, võid valida ümbertöödeldud plastist mööbli. Samas looduslikud materjalid, näiteks puit, lisavad igale ruumile soojust ja hubasust,» soovitas IKEA Eesti sisekujunduse osakonna juht Pedro Castro.

Pika eluea saladus on õige hooldus

Sisekujundaja rõhutab, et õuemööbli kasutusaja pikendamisel mängivad olulist rolli selle hooldamine ja hoiustamine. Kui soovime, et mööbel teeniks meid võimalikult kaua ega taha iga natukese aja tagant uut osta, tasub selle eest hoolitseda. «Võimalusel vii oma mööbel talveks jahedasse ja kuiva ruumi hoiule. Kui esemed jäävad õue, kata nad spetsiaalse mööblikattega, mis kaitseb vihma, mustuse ja päikesekiirte eest. Katmata mööbli puhul soovitame pärast sadu selle pindadelt liigse vee või lume ära pühkida, et esemete pind saaks õhku,» lausub Castro.

Kui mööbel soojemate ilmade saabudes uuesti välja tuua, tasub samuti paari asja meeles pidada. Esiteks on oluline mööblit puhastada ja teiseks kaitsta teda ilmastikutingimuste eest.

«Õuemööbli puhastamiseks tuleks kasutada õrnatoimelist pesuainet ja sooja vett. Uus värvi- või peitsikiht annab igale mööblitükile värske välimuse, püüab pilku ja teeb selle veekindlamaks,» soovitab Castro. Ta lisab, et pärast talve aitab mööbli eluiga pikendada ka kruvide kõvemini kinni keeramine.

Kvaliteetne mööbel teenib sind aastaid.
Kvaliteetne mööbel teenib sind aastaid. Foto: Ikea

Uuenda põrandat meistrimehe abita

Õige põrandakate annab terrassi või rõdu õhustikule palju juurde. Sisekujundaja märgib, et põranda uuendamine ei pea tingimata olema suur töö. Põrandakatte uuendamisel tuleks meeles pidada, et see peab asuma aluspinnast kõrgemal, et tagada õhu liikumine. See teeb põranda ilmastikuoludele vastupidavamaks.

Rõdu või terrassi saab hõlpsalt uuendada, vahetades põrandaplaadid välja. Vali plaadid, mida on lihtne paigaldada, ja klõpsa need ise kokku. Meie plast-, puit- või isegi portselanplaatide paigaldamiseks ei lähe tarvis ka tööriistu ja paigaldamine ise edeneb kiiresti. Portselanplaadid annavad igale ruumile hetkega sootuks uue ilme ja lisavad sellele kübekese glamuuri. Aga kui eelistad jala all tunda puidu soojust, vali puitplaadid. Kui armastad rahulikumaid lahendusi, kasuta ühte tooni ja samast materjalist plaate, aga kui tahad tulemusele särtsu anda, võid värve ja materjale ka kombineerida,» sõnas IKEA sisekujundaja.

Just nagu mööbli puhul, saab hooldusega pikendada ka põranda eluiga. «Põrandaplaate korrapäraselt hooldades peavad nad kauem vastu, ja see pole sugugi keeruline. Sellest, et põranda võiks uuesti üle peitsida, annavad märku toonimuudatused või väikesed praod,» sõnas Castro.

Põrandaplaadid seovad rõdu üheks tervikuks.
Põrandaplaadid seovad rõdu üheks tervikuks. Foto: Ikea

Värskenduskuur vaid mõne euro eest

Sisekujundaja tuletab ka meelde, et kiire ja lihtne viis rõdu või terrassi värskendamiseks ilma mööblit või põrandat uuendamata on välja vahetada lisandid. Siin tulevad appi õues kasutamiseks mõeldud tekstiilid ja kaunistused.

«Võta oma vana hea õuemööbel ette ja vaheta lihtsalt välja toolide istmepadjad või päevitustooli istmepatjade sisud ja jääbki mulje, et tegu on millegi täiesti uuega. Kuid uudsust, värvilaike ja tekstuuri saab lisada ka vaipade ja dekoratiivpatjadega. Õhtuti või pilvistel päevadel loovad rõdul või terrassil meeleolu õuevalgustid. Siin võib kasutada nii LED-lampe kui LED-valguskette, mille panevad särama laetavad patareid,» ütleb Castro.

Paljude jaoks on rõdu või terrassi lahutamatuks osaks rohelus ja lilled. «Ka siin on palju võimalusi olla loov ja näiteks rajada amplitega omaenda rippaed. Mängi lillepottide värvi ja tekstuuriga ning paiguta lillekastid eri kõrgustele. Et ruumi tervenisti ära kasutada, võta appi lillepostamendid ja lillepottide hoidikud,» annab Castro nõu.

Erinevad valguslahendused loovad õdusa olemise.
Erinevad valguslahendused loovad õdusa olemise. Foto: Ikea
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles