Õhusommeljee pakub Šveitsis unustamatut kogemust: lõhnataju on tohutult alahinnatud

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Šveitsist pärit auhinnatud parfümeer teeb koostööd Graubündeni kantoniga, et pakkuda maailma esimese õhusommeljeena ainulaadseid ekskursioone.

Patrick Stebler tahab aidata teil värsket õhku hingata ja öelda teile täpselt, kuidas nautida igat nooti ja maitset, mis see endas peidab. 

Iga kuu korraldab Stebler ekskursioone Graubundeni mägedes, et aidata külalistel avastada piirkonna ainulaadset lõhna, mida iseloomustavad karged suvehommikud, rohelised orud ja lopsakad metsad. Ringkäikudel selgitab Stelber, mis tegurid mõjutavad lõhna, mis ninasõõrmetesse tungib ning kuidas kõrgus, temperatuur ja niiskus seda muudavad.

Matka käigus jalutatakse läbi maailmakuulsast Vlasi külast, kus hingata sisse antiikpuidu aroome ning teha peatus ajaloolise Lärchaboda talli juures. Lisaks kehakosutus Alpina restoranis. Teine trajektoor läbib Surselva orgu, et külastada kohalikku mesinikku. 

«Ma arvan, et lõhnataju on tohutult alahinnatud. See on minu jaoks kõige olulisem meel, kuid seda tajutakse vaid alateadlikult,» ütles Stelber väljaandele Food & Wine. «See on kõige intensiivsem mälu vorm. Lõhnad salvestuvad ajju ning neid saab igal ajal esile kutsuda. Lisaks on limbiline süsteem (aju poolkerasid ühendav osa, mis muuhulgas vastutab lõhnataju ja emotsioonide eest – toim) emotsioonide ja tunnete keskus. Paljud ilusad asjad liiguvad alateadlikult läbi nina, sealhulgas armastus.»

Kuigi ekskursioonid on mõeldud selleks, et aidata külastajatel lõhna kaudu loodusega sügavamat sidet luua, on mitmel ekskursioonil siiski ka maitsekomponent.

Nagu Graubundeni veebilehel selgitatakse, istuvad külalised pärast matka Viamalas koos taluniku ja peakoka Regula Schmidiga maha, et süüa piirkondlikest toorainetest valmistatud toitu. 

Ekskursioonid kestavad paar tundi kuni terve päeva. Lõhnatuuride kohta leiab rohkem infot Graubündeni kantoni turismilehelt SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles