PARIM SUPP LINNAS Ukraina poisid avasid Tallinnas Jaapani restorani ja sellest sai kohalike lemmikkoht!

Copy
10.11.2022, Tallinn. Kanuti Ramen Baari omanikud Taras Šulika ja Zakir Jahjajev. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp
10.11.2022, Tallinn. Kanuti Ramen Baari omanikud Taras Šulika ja Zakir Jahjajev. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp Foto: Konstantin Sednev

Eesti maineka gastronoomiakonkursi Silverspoon ehk Hõbelusikas parima gastropubi auhinna võitis Kanuti Rameni baar. Hämmastav lugu: selle koha meeskond ja ka kaasomanikud on ukrainlased, nad teevad imemaitsvaid Jaapani roogasid ja seda kõike siinsamas Tallinnas.

Limon.ee ajakirjanik ja Silverspooni žürii liige Liana Turpakova käis kohapeal ja ajas toidukoha hingedega juttu. Kokk ja kaasomanik Taras Shulika on Ukraina päritolu mees. Kui erinev on elu siin ja seal, kui raske oli Tallinnas läbi lüüa?

Taras pole kaugeltki suvaline tüüp. Tal on suured kogemused Ukraina gastronoomia vallas, tema restoran nimega Kitchen oli kogu Užgorodis väga tuntud. Just selles linnas sai ta tuttavaks tulevase äripartneriga. Restoranipidaja Zakir Yakhyaev otsustas Kiievist sinna kolida ja avada raamenikoha. Zakir elas mõnda aega Londonis ja nägi, kui populaarne see supp seal on. Ta ostis toiduauto, pani selle üles Užgorodis äärelinnas ja see, mis edasi juhtus, on juba ime! Kõigest nädala jooksul kirjutasid kõik toidublogijad raameni kohta hämmastavalt kiitvaid arvustusi. Ühel õhtul sõitis Taras mööda, proovis kiidetud raamenit ja sai Jaapani köögi maitse suhu. Poisid said sõpradeks ja hakkasid koos töötama.

Raamen. FOTO:
Raamen. FOTO: Foto: Britt Rosen

Zakiril on üks Eestist pärit sõber, kes iga kord Užgorodi külastades võttis plaani ka korralik kõhutäis raamenit nahka panna. Iga kord nii. «See on maailma parim supp,» ütles sõber selge sõnaga. «Ma pole nii head suppi kunagi varem saanud.» Tegelikult oligi see just see supimaias eestlane, kes rääkis Zakirile augu pähe, et ta Eestisse tuleks ja siin oma söögikoha püsti paneks.

Zakir alustas tasakesi: tuli ja töötas kõigepealt ühes Tallinna restoranis. Siis kutsus ta punti Tarase ja mehed avasid koos Kanuti Rameni. Taras juhib kööki, Zakir ajab asju ning tänaseks on kogu meeskond Ukrainast pärit. Töö käib täie hooga, igaüks on oma asjadega hõivatud. Ja seda kõike tehakse armastuse ja naeratusega. Ilmselt on just ülisõbralik suhtumine lisaks hirmus heale supile nende edu saladus. 

Kanuti Ramen Baar kaasomanik ja kokk Taras Shulika valmis raameninuudlitega
Kanuti Ramen Baar kaasomanik ja kokk Taras Shulika valmis raameninuudlitega Foto: Konstantin Sednev

Sõna «raamen» pärineb kahest hiina tähemärgist «tõmba» ja «nuudlid». Vaatan, kuidas nuudlilõikur täidetakse lõhnava taignaga. Kõik tehakse siinsamas kohapeal. Taignategu võtab aega 12 tundi ja seejärel võetakse õhukesed pikad ribad ja rullitakse need pesadeks. Taras teab täpselt, milline on ideaalne aeg nuudite keetmiseks. Kuid see muutub sekundhaaval olenevalt sellest, kui kaua nuudlid külmkapis seisavad. Ehk täiuslik roog nõuab ülimat täpsust. Ja alati on hea teha iga koostisosa restoranis kohapeal – siis saad kvaliteedis kindel olla.

Ka raameni valmistamise tehnoloogial on oma eripärad ja peensused ning Kanuti Ramen valdab seda meisterlikult. Ütlen nii, et raameni puljongit keedetakse siin üks päev ja lisanditeks on tofu, sealiha, lõhe, krevetid, veise sisefilee ja mereannid. Gastropubi menüüs on ka gyoza ehk Jaapani praepelmeenid eri täidistega. Need on nii mahlased ja tainas on imeõhuke (üks millimeeter), nii et sulab suus. Ühesõnaga gastronoomiline kunst, mis ei talu sebimist, kuid annab majesteetlikult ilu ja maitsekust.

Vaata ka venekeelset videot Kanuti Ramenis.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles