Terrassi ehitamine - 8 ESSVE soovitust

ESSVE
Copy
Foto: ESSVE

Puitterrassi iseseisvalt ehitamine ei ole midagi erakordset, kuid enne tööle asumist on soovitatav teha põhjalikku ettevalmistustööd ja uurida täpseid paigaldusjuhiseid ning asjatundjate nõuandeid.

Soovime sinuga jagada mõningaid soovitusi, mis aitaksid ehitada tugeva, vastupidava ja ilusa terrassi – niisuguse, millest saad aastaid rõõmu tunda.

Loe kaheksat näpunäidet/soovitust puitterrassi ehitamiseks, mida tasub teada juba enne ehitustöödega alustamist. Soovitusi annab Risto Hiob, ESSVE esindaja.

Terrassi ehitamine nõuab hoolikat ettevalmistustööd

Kauakestva puidust terrassi ehitamine nõuab mitte ainult õigeid töövõtteid, kvaliteetset puitmaterjali ja korrektseid kinnitusvahendeid, vaid ka tähelepanelikkust sobivate kruvide valikul.

“Terrassi asukohast lähtuvalt tuleb valida õige pinnatöötlusega kruvid. Ehituse asjatundjad soovitavad eelistada roostevabu kruve, kuna need tagavad pikaajalise tulemuse ja püsivad kindlalt paigal ka juhul, kui terrassi konstruktsioonis esineb liikumisi,” kirjeldab Hiob.

Millised on head ja sobivad kruvid?

Roostevabad A4 kruvid on Hiobi sõnul terrassi ehitamisel alati ohutu valik, kuid on oluline teada kõiki tegureid, mis mõjutavad kruvide valikut. Võib-olla plaanid ehitada kõrget terrassi või rajada terrassi basseini äärde?

Vaata kruvide valikut lähemalt.

Foto: ESSVE

Millele mõelda terrassi asukoha valikul?

Kindlasti tuleb hoolega kaaluda läbi terrassi tulevane asukoht, mis mõjutab privaatsust ja terrassi kasutamise võimalusi. “Oluline on silmas pidada, et terrass ei varjutaks liiga palju päikesevalgust, ega varjaks looduslikku vaadet,” kinnitab Hiob.

Kui ihkad nautida rohkesti päikesevalgust, siis tuleks terrassi asukoht valida vastavalt päikese liikumisele.

Soovides vahel veeta aega ka varjus, siis võib olla hea mõte valida paik, kus on olemas looduslikud varjualused (nt puud) või ehitada varikatus.

Ilusa terrassi loomiseks on tarvis kvaliteetset puitmaterjali

Kui materjal on kummaliselt odav, siis tavaliselt põhjusega. Puitmaterjal, millel on kõverused, mõõtmisvead ja palju oksakohti, võib lõpuks osutuda kallimaks.

“Arvatakse, et rohkete oksakohtadega lauad on pigem esteetiline probleem, kuid tegelikult võib niisuguste laudade kasutamine põhjustada pingeid ja nõrku ühenduskohti, eriti kui oksakoht jääb laua otsale,” kirjeldab Hiob.

Tema soovitab ilusa puitterrassi nimel valida materjaliks võimalikult väheste oksakohtadega, sirged ja ühtlased lauad.

Kuidas kujuneb terrassi ehituse hind?

Terrassi ehitamise hind sõltub mitmest tegurist, nagu terrassi suurus, kõrgus, materjalide kvaliteet ja paigaldusviis. Kui kasutada kvaliteetset puitmaterjali ja kinnitusdetaile, võib see tõsta materjalikulude hinda võrreldes odavama alternatiiviga.

“Samas tasub see pikas perspektiivis end ära, sest kvaliteetsed materjalid tagavad terrassi pikema eluea ja väiksema hooldusvajaduse,” lubab Hiob.

Katusega terrass või pigem mitte?

Mõistagi mõjutab terrassiehituse hinda suuresti ka lisaks terrassile varjualuse ehitamine. Ehk siis terrass koos katusega nõuab kahtlemata suuremaid väljaminekuid. Seega tasub hoolega oma soovid läbi mõelda.

Katusega terrass annab kaitse päikese, vihma ja lume eest, mis muudab õueruumi kasutamise veelgi mugavamaks. Samuti võib see olla hea valik, kui soovid luua õdusa paiga, kus nautida vihmase ilma heli ja lõhna, jäädes ise samal ajal kuivaks. .

Varjualusega terrassil võib olla ka teatud piirangud, nagu vähem päikesevalgust, ruumipuudus või halvem õhuringlus. Samuti võib ehitamine olla keerukam, kuna katuse konstruktsiooni kavandamine ja paigaldamine nõuab täpsemat planeerimist ning ehitamist.

Kuidas ehitada terrassi karkass kiiresti ja tõhusalt?

Ehitusvaldkonna spetsialistid on otsinud pidevalt võimalusi, kuidas muuta oma töö tõhusamaks.

Näiteks saab kasutada konstruktsioonikruvisid, mis lubavad ehitada terrassi karkassi ilma vajaduseta kasutada talakingasid või muid kinnitusdetailide.

“Võimalik on valida terrassi alusraami ehitamiseks kas suure lapiku peaga konstruktsioonikruvid WAF või ET-T kruvid,” ütleb Hiob ja lisab, et viimased on n-ö nähtamatu kinnitusviisiga, sest kruvide väike pea süvistub puidu sisse. Mõlemad kruvid ei vaja ettepuurimist, säästes sedasi ühe tööetapi jagu aega.

Seega, konstruktsioonikruvid vabastavad terrassiehitaja kinnitusdetailide kasutamisest ja päästavad ettepuurimisest.

Foto: ESSVE

Terrassi ehitamine – kuidas peaks paigutama lauad?

Terrassilauad peaks paigaldama nõnda, et ilusam külg jääks ülespoole. Ideaalis võiks ülespoole jääda südamikupool, et puidu aastarõngad moodustaksid „naeratava suu“.

“Ajaga lauad veidi painduvad ning kui südamikupool on suunatud ülespoole, muutuvad lauad kumeraks, mis hõlbustab vee äravoolu,” selgitab Hiob.

Milline on laudade õige vahekaugus?

Terrassi ehitamisel on üks levinumaid vigu vale vahekauguse jätmine terrassilaudade vahele. See väike apsakas võib tuua kaasa halbu tagajärgi, eriti kui puit hakkab ilmastikutingimuste tõttu paisuma ja kahanema.

Loe terrassilaudade paigaldamisest täpsemalt.

Foto: ESSVE

Kruvipead peitu ja kõnni terrassil kasvõi paljajalu

Diagonaalselt paigaldatud terrassikruvide ehk peidetud kinnitamise meetod annab terrassile luksusliku ilme, kuna kruvipead jäävad nähtamatuks.

Lisaks hõlbustab sellise meetodi valik terrassi hooldamist tulevikus ja vähendab pindusid, mis traditsioonilisel kinnitamise meetodi puhul võivad tekkida kruviavade ümbrusesse.

Hidden Decking System (HDS) on lihtne peidetud kinnitamise süsteem terrassilaudadele, mis on jõukohane ka algajatele ehitajatele. Tähtis on järgida õigeid paigaldusjuhiseid, et tagada terrassi korrektne paigaldus ja pikaajaline vastupidavus.

Õigete tööriistade abil kulgeb töö lenneldes

Õiged tööriistad tagavad töö lihtsuse ja kiiruse. Kui kasutad vale suurusega tööriistu või töövahendeid, mis pole ette nähtud konkreetse töö tegemiseks, võib terrassi ehituse aeg pikeneda ja protsess ise on tunduvalt keerukam.

Spetsiaalselt terrasside ehitamiseks mõeldud tööriistade ja -vahendite abil saad luua professionaalse välimusega ning vastupidava terrassi.

Enamasti kasutatakse terrassi ehitamisel tööriistu nagu akutrell, mõõtmisvahendid, järkamis- ja nurgasaag.

Lisaks nendele peamistele töövahenditele on kogenud ehitajate lemmikute hulgas ka:

  • juhtsiiniga uputussaag,

  • kriidinöör,

  • vesilood ja/või laserlood (kui võimalik),

  • ESSBOX kohver, mis on ideaalne valik kruvide hoidmiseks ja transportimiseks.

Ka hooldust ei tohi unustada!

Kui terrass saab edukalt valmis ehitatud, ei tähenda see seda, et nüüd on kõik vajalik tehtud ja terrassile pole enam tarvis tähelepanu pöörata.

Oluline on ka korrapärane hooldus, et tagada terrassi pikaajaline vastupidavus ja esteetilisus. Regulaarne puhastamine, õlitamine ja värvimine pikendavad terrassi eluiga ja hoiavad sinu lemmikpaiga heas seisukorras. Lisaks hooldusele on oluline terrassilt regulaarselt lehti, oksi ja prügi koristada.

Tutvu põhjaliku terrassihoolduse juhendiga.

Puidust terrassi ehitamine võib olla küllaltki keeruline protsess, kuid õige planeerimise ja korraliku teostuse ning kvaliteetsete vahendite kasutamisel on tulemus kaunis ja vastupidav ning rõõmustab sind aastaid.

Copy
Tagasi üles