TEEME SELGEKS Milline on külmkapi õige temperatuur?

Lisatud nipp, kuidas temperatuuri kontrollida
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock
Kodu.postimees.ee
Copy

Külmik on meie kodudes asendamatu köögitehnika toidu säilitamiseks. Tänapäeval on raske ette kujutada kööki ilma külmkapita. Selleks, et toidu kvaliteet ja parimad maitseomadused säiliks, peaks kindlasti jälgima külmkapi temperatuuri. K-Rauta selgitab, kuidas seda teha.

Külmkapi õige temperatuur on oluline mitmel põhjusel

Toit säilib õige temperatuuri juures paremini. Kui külmkapis on liiga madal temperatuur, võib toit läbi külmuda ja sinna tekivad jääkristallid. Eriti mõjutab see puu- ja juurviljade kvaliteeti. Toit ei maitse enam nii hästi, kui see on pooleldi külmunud või toimub pidev külmumine ja sulamine. Samas, kui külmkapis on liiga soe, ei säili asjad nii kaua, nagu võiks, hallitus tekib kiiremini ja toit rikneb.

Külmkapi õige temperatuur säästab ka elektrit. Kui sügavkülm on pandud liiga tugeva külmutuse peale, kuigi selleks pole otseselt vajadust, on elektrikulu tunduvalt suurem. Sama kehtib ka siis, kui sügavkülm on paigutatud jahedasse ruumi ja seadistatud kõige madalama temperatuuri peale. Tegelikult võiks temperatuuri eraldi reguleerida ka suvisel soojal ajal, sest palavas toas peab külmkapp jaheda hoidmiseks rohkem vaeva nägema.

Tootjad ise soovitavad, et külmkapi temperatuur võiks olla 4 kraadi juures. Sügavkülma temperatuur võiks jääda umbes –18 kraadi juurde. Neid temperatuure peetakse kõige optimaalsemaks, kuid needki võivad 1–2 kraadi kõikuda.

Õigel temperatuuril säilib toit kõige paremini.
Õigel temperatuuril säilib toit kõige paremini. Foto: Shutterstock

Külmkapi temperatuuri kontrollimine ja reguleerimine

Kuigi enamikul uutel külmkappidel on temperatuurimõõdikud üsna täpsed, leidub endiselt sellised külmkappe, mille puhul on keeruline aru saada, kui palju kapis parasjagu külma on. Osal külmkappidel on termomeetri asemel skaalad, mis ei näita kraade, vaid külmutuse astet. Õnneks on olemas nipp, kuidas saada teada külmkapi täpne temperatuur.

Temperatuuri kontrollimiseks toimi nii:

  1. Jahekapis võid kasutada toatermomeetrit, aga veendu, et seda võib vette asetada. Sügavkülmas eelista välitermomeetrit, sest see on vastupidavam.
  2. Lase tass täis jahedat vett ja aseta see külmkappi keskmisele riiulile. Kui soovid teiste riiulite temperatuuri kontrollida, siis võid katse läbi viia mitu korda.
  3. Sügavkülma puhul aseta termomeeter lihtsalt asjade vahele.
  4. Temperatuuri kontrolli mõne tunni möödudes. Vahepeal ava ust võimalikult vähe.

Nii saad kõige täpsemalt teada, kui palju on külmkapis kraade. Selle järgi saab ka külmkapi temperatuuri reguleerida. Temperatuuri muutmiseks kasuta külmiku temperatuuri regulaatorit. Kui muudad temperatuuri, siis korda sama katset, aga seekord oota 24 tundi, et külmik saaks uue temperatuuriga harjuda.

Moodsate lahendusteta külmiku temperatuuri saab kontrollida termomeetriga.
Moodsate lahendusteta külmiku temperatuuri saab kontrollida termomeetriga. Foto: Shutterstock

Igale asjale tema ideaalne temperatuur

Kuigi külmkapis on temperatuur enam-vähem ühtlane, vajavad toiduained tegelikult erinevaid temperatuure. Palju aitab kaasa toiduainete nutikas paigutamine. Näiteks mõned sügavkülmikud ongi disainitud nii, et osas sahtlites on veidi madalam temperatuur, osas kõrgem. Siin on mõned näited, millised on külmkapi soovituslikud temperatuurid toitudele:

  • piim, piimatooted ja munad (+1…+5);
  • toores liha (+1…+3);
  • kala (0…+2);
  • juurviljad (+4…+6);
  • leib ja pagaritooted (+3…+5);
  • puu- ja aedviljad (+4…+8);
  • valmistoidud (+2…+5).
Jah, igal asjal on külmikus oma koht.
Jah, igal asjal on külmikus oma koht. Foto: Shutterstock

Mõned nipid, kuidas toitu paremini külmkapis säilitada

Selleks, et toit säiliks võimalikult kaua ja oleks värske, saad ise palju ära teha. Siin on viis nippi:

1. Vali toidule õige asukoht

Aseta madalamat temperatuuri vajavad toidud külmkapis tahapoole või üles. Oleneb, kus on külmem – seda saab juba eespool kirjeldatud katsega teada. Eriti on see mõistlik vanemate külmkappide puhul, mis ei reguleeri oma jahedust enam nii hästi.

Kala ja liha jaoks vali külmkapis kõige jahedam osa. Samas jälgi, et toores kala ja liha ei puutuks otseselt kokku kohe söödava toiduga, kuna valmistoidule võivad nii üle kanduda bakterid.

Puu- ja juurvilju hoia külmkapis selleks mõeldud kastides, kuna sinna ulatub jahedus vähem. Nii säilib värskete toiduainete maitse kõige paremini. Kui kastid puuduvad, vali pigem alumine riiul või aseta toit võimalikult ukse poole.

Ukse sisse käivad kastmed, õlid, mahlad ja muu, mis ei rikne kiiresti, kuna ukseriiulil olevaid tooteid mõjutab pidevalt temperatuuri kõikumine ukse avades.

2. Uks korralikult kinni!

Selleks, et temperatuur oleks võimalikult ühtlane, ava külmkapi ust võimalikult harva ja sedagi lühiajaliselt. Ukse kaua lahti hoidmine mõjutab otseselt külmkapi temperatuuri ja elektrikulu.

Jälgi alati, et uks oleks korralikult kinni, eriti võib see kahe silma vahele jääda integreeritud külmkappide puhul. Kui külmkapp on liiga täis, ei sulgu ka uks korralikult. Vana külmiku puhul kontrolli üle ka uksetihend. Kui külmkapi uks ei pea enam korralikult külma, läheb rohkem elektrit selle jahedana hoidmiseks ja see tähendab kõrgemaid elektriarveid.

3. Jälgi külmkapi tehnilist seisukorda

Kõige enam väsivad külmkappidel ära ventilaator, mis ei jaksa enam jahedat õhku ringlema panna, ning termostaat, mille nõrkemisel ei suuda külmkapp enam nii palju külmetada. Kui sa uut külmkappi ei soovi osta, siis mõlemat osa saab remontida või vahetada.

4. Reguleeri külmkapi temperatuuri hooaja järgi

Suvisel ajal on toatemperatuur kõrgem. Et elektri pealt veidi kokku hoida, tõsta külmkapi temperatuur 1–2 kraadi võrra soojemaks. Nii peab külmkapp asjade jahedana hoidmiseks vähem vaeva nägema ja elektrit kulub vähem. Talvel võib temperatuuri jälle allapoole seadistada, kuna toas on tavaliselt jahedam.

5. Vali külmkapile õige asukoht

Kui planeerid kööki ja mõtled, kuhu paigutada köögimööbel, siis kindlasti arvesta külmkapi asukohaga. Jälgi, et külmkapi peale ei paistaks otsene päikesevalgus ning et see ei jääks otse pliidi kõrvale. Mõlemad annavad sooja ja seetõttu peab külmkapp tegema jaheda hoidmiseks rohkem tööd. See aga tähendab suurenenud elektrikulu. Samuti koormab see rohkem tehnikat ja nii võib väheneda külmkapi kasutusiga.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles