Juubeli- või sünnipäevapidu peaks olema nauditav mitte ainult külalistele, vaid eelkõige sünnipäevalapsele endale. Enam kui 50 000 külalist võõrustanud FoodStudio tegevjuht Jaan Liiv annab nõu, kuidas korraldada sünnipäevapidu stressivabalt.
ÄRA STRESSA! ⟩ Eesti kutt selgitab, kuidas edukas pidu maha pidada
Peokülalised on õnnelikud ja rahul, kui neid kutsutakse üritusele, mis on eriline, läbimõeldud ja pakub mõnusat meelelahutust. Eelkõige tahavad sõbrad ja tuttavad veeta ühiselt aega ja tähistada koos sünnipäevalapsega. Seetõttu tuleks võtta planeerimist külma kõhuga, sest tavaliselt ei lähe midagi niivõrd valesti, et see kogu peo ära rikuks. Perfektsetest detailidest olulisem on, et sünnipäevalaps oleks rahulik ja rõõmus. Stressivabaks peokorraldamiseks on abi, kui mõelda läbi need kaheksa punkti.
1. Tee peoplaan ja koosta eelarve
Iga õnnestunud ettevõtmine algab läbimõeldud plaanist. Et korraldamine ei jääks viimasele minutile, võid plaani paika panna juba mitu kuud enne pidu. Mõtle läbi külaliste arv, peo teema või kontseptsioon ning ürituseks sobiv asukoht, kuupäev, kellaaeg, külaliste nimekiri, tegevused ja menüü. Kui koht, külaliste arv, menüü, meelelahutus ja programm paigas, siis saab koostada peo eelarve.
2. Hoia pidu mõõdukas suuruses
Sünnipäevapidu ei pea olema suurejooneline ülerahvastatud sündmus. Hoia külaliste nimekiri mõõdukana, et säilitada intiimne õhkkond ja vältida liigseid kulusid. Vali välja lähedased sõbrad ja pereliikmed, kellega soovid kindlasti oma erilist päeva jagada. Kui sünnipäevalapsel jääb aega kõigiga suhtlemiseks, naudib peo peategelane oma üritust rohkem ja see paneb ka külalisi end eriliselt tundma.
3. Kutsu külalised
Kui peo detailid veel paigas ei ole, saada külalistele kutse – see garanteerib, et nad broneerivad peo kuupäeva, aga detailid saad täpsustada hiljem. Veidi aega enne ürituse toimumist tahavad nad juba kindlasti täpsemalt teada, mis neid ees ootab, et planeerida transport, sobiv riietus, mugavad tantsukingad jms. Anna kutsel edasi vajalik info, aga jäta ruumi ka kohapeal toimuvatele üllatustele.
4. Delegeeri ülesanded
Juubilar ei pea pidu üksi korraldama. Ülesandeid jagades vähendab sünnipäevalaps endale langevat koormust ja saab pidu rohkem nautida. FoodStudios töötab terve meeskond, kelle igapäevaseks tööks on ürituste korraldamine – inimesed, kes on võõrustanud enam kui 50 000 külalist, hoolitsevad selle eest, et midagi ei ununeks ära ja kõik saaks sujuvalt korraldatud.
5. Pane paika menüü
Kõigile külalistele sobiva söögi-joogi valmistamine võib olla peo korraldamisel üks peamisi stressiallikaid, mistõttu on oluline see juba pikalt ette planeerida. Küsi endalt, kas teed kõik toidud ise või tellid need kuskilt sisse. Kui valmistad toidu ise, siis ära hinda oma võimeid üle – vahel on lihtne porgand kõige parem suupiste.
6. Mõtle läbi peo programm
Pidude pidamise peamine reegel on väga lihtne – vähem on rohkem. Mängud, esinejad ja muu meelelahutus on toredad, aga need on vajalikud eelkõige nö jääsulatajana. Nagu öeldakse – õige Eesti pidu ei saa algul vedama ja pärast ei saa pidama. Ära pane programmi liiga palju tegevusi, vaid jäta kindlasti ruumi ka vabas vormis suhtlemisele.
7. Kaasa külalisi
Meeldejääv üritus on sageli selline, kus külalised saavad ise midagi uut ja põnevat proovida. FoodStudios on selleks näiteks koos kokkamine. Oluline on see, et kõik toidud valmivad värskelt külaliste silme all ja need valmistatakse ning serveeritakse tipprestorani tasemel.
8. Mõtle läbi peo jäädvustamine
Foto ja video abil saad toredat emotsiooni nautida veel ka aastaid hiljem. See on küll tüütu, kuid ärge jätke grupipilt tegemata. Kui ise pildistamisega tegeleda ei viitsi, kaalu fotograafi teenuse tellimist.