TÕSINE TERVISERISK ⟩ 7 toiduainet, mida ei tohi süüa pärast kõlblikkusaja lõppu

Kodu.postimees.ee
Copy
Ootamatuna on nimekirjas ka munad, sest kes nende puhul ikka kuupäeva vaatab
Ootamatuna on nimekirjas ka munad, sest kes nende puhul ikka kuupäeva vaatab Foto: Shutterstock

Spordiarst ja toitumisteadlane Jenaed Brodell toob välja seitse toiduainet, mis on targem peale kõlblikkusaja saabumist ära visata. Miks ja mis siis juhtub, kui nendega siiski patustada? 

Toome välja toiduained, mille söömisel pärast kõlblikkuse kuupäeva võivad rünnata maoärritus, kõhulahtisus ja oksendamine. Lisaks ei tasu unustada kolibakterit, listeeriaohtu ja salmonellat. 

1. Piim

Ekspert ütles, et aegunud piimatooted võivad sisaldada bakterit listeria monocytogenes. See võib põhjustada raskeid haigusi, eriti rasedatel, eakatel ja nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestel.

2. Pehmed juustud

Samuti võib juust – eriti pehmed sordid, nagu Brie – muutuda üsna kiiresti ohtlikuks. «Juustud tuleks tingimata ära visata, kui nende kasutusaeg on möödas,» ütles Jenaed Mirrorile. 

3. Kanaliha

Kodulindude liha on väga vastuvõtlik salmonella, E. coli ja kampülobakterite kasvule. Väga suur oht toidumürgitusele. 

4. Munad

Munad, mille kõlblikkusaeg on möödas, tuleks ära visata. Ohutuse tagamiseks on kõige parem neid tarbida enne nende lõppkuupäeva.

5. Sink

Aegunud singid võivad põhjustada ebameeldivaid toidu kaudu levivaid haiguseid ja baktereid, näiteks listeeria.  

6. Imikute piimasegud 

Need tooted on spetsiaalselt loodud väikelastele, kes on bakterite kasvu suhtes vastuvõtlikumad. Jälgi hoolega pakendile märgitud kuupäeva. 

7. Puu- ja juurviljad 

Kõlab veidralt, aga nii on. Riknenud, mädased, hallitanud ja muul moel oma värskuse minetanud köögiviljad ja fruktid ei tee tervisele head, vastupidi.

Samas toob toiduspetsialist välja ka mõned toiduained, mille puhul pole tarvis kuupäeva suhtes näpuga järge ajada. Nendeks on säilivuskindlad toidud, nagu konservid, kuivatatud pasta, riis ja teraviljatooted, kõvad juustud ja sügavkülma sisu, näiteks köögiviljad, puuviljad, liha ja valmistoidud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles