Tippkoka väärt nõuanne, et pasta enam kunagi liiga pehmeks ei keeks

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Ülekeenud makaronid pole just võimas maitseelamus, oska pastat täiuslikult keeta
Ülekeenud makaronid pole just võimas maitseelamus, oska pastat täiuslikult keeta Foto: Shutterstock

Pasta keetmise nippe on mitmeid, neist värvikaim on ilmselt makaronitoote vastu seina viskamine. Aga seda pole vaja absoluutselt teha. 

Lõuna-Itaaliast Apuuliast pärit pastaekspert tippkokk Roberta d'Elia jagab Mirroris oma parimaid näpunäiteid ideaalse pasta valmistamiseks. Ükskõik mis kujuga makaronitooted teil potis podisevad, kehtib üks kaval viis nende küpsusastme kindlaks tegemiseks. Selle tippnipiga on garanteeritud et pasta on igal valmistamise korral al dente, mis tähendab, et see pole lödiks keedetud vaid osutab hammustades siiski pisut vastupanu. 

Roberta selgitas, et kuivatatud pasta valmistamisel on nipiks «miinus kaks minutit». See tähendab, et kui toote pakile on märgitud keetmisajaks kümme minutit, siis talitage targalt ja võtke pott tulelt kaks minutit enne soovitatud aega, ehk keemisajaks jääb kaheksa minutit. 

Toore pasta puhul, mida poodides müüakse külmikulettides, on keeduajaks vaid kaks minutit. Kuid juhul, kui pasta on mingil põhjusel kuivama hakanud, andke talle keevas vees üks lisaminut juurde. 

Visuaalselt kontrollimiseks, kas pasta on valmis, lõigake pastatükk lihtsalt pooleks. «Seda sisu nimetame me pasta hingeks. Kui hing on valge, ehk pasta on ümbert küps, aga sees on veel õrn valge sisu, tähendab see ideaalset küpsusastet. Siis on paras pasta kurnata ning kastmega segada.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles