Tänavusse Michelini restoranijuhti «Michelin Guide Estonia 2023» jõudis 34 Eesti restorani. Esimest korda tunnustasid Michelini kohtunikud Eesti restorani kahe Michelini tärniga.
NÄDALA RESTORANID ⟩ Kus süüa Michelini tähti?
Gurmaanide piibli, Michelini restoranigiidi ükskõik milline tunnustus on kõrge kvaliteedimärk ja juhib maitsekütid parematele radadele. Esimest korda Eesti kokanduse ajaloos võib Michelini kaks tärni kinnitada oma restoraniuksele 180° by Matthias Diether Tallinnas Noblessneris. See on seni selle restoranijuhi kõrgeim tunnustus Eesti restoranile. Läinud aastal hinnati peakoka Matthias Dietheri tööd ühe Michelini tärni vääriliseks. Ühe tärni säilitas peakoka Tõnis Siiguri NOA Chef’s Hall Tallinnas Meriväljal.
Kaks tärni tähendab üle saja aasta tagasi Prantsusmaal asutatud ja maailma prestiižikaima restoranijuhi hindamisskaalal suurepärast restorani, mida tasub reisi jooksul külastada. Üldse on võimalik kokandusmaailma ihaldatumaid autähti saada kuni kolm. Üks tärn antakse väga heale restoranile omas kategoorias; kõrgeima hinde, kolm tärni saab erakordselt hea restoran, mille külastamine on väärt eraldi reisi.
Mõlemad restoranid pakuvad igas mõttes erilisi toiduelamusi, nentisid inspektorid hinnangutes. Dietheri puhul avaldas hindajatele erilist muljet tema toitude keerukus ja kõigi detailide täiuslik koosmäng: roogade suurepärane välimus, tehniline tase, koka vilumus, maitsete keerukus ja sobivus.
Kuut restorani tunnustati Bib Gourmandi märgiga, mis tähistab head toitu mõõduka hinna eest. Uus tulija selles nimekirjas on Tuljak Tallinnas, mis võlus kohtunikke retrohõngulise interjööri ja loomingulisusega. Tuljak liitub viie Bib Gourmandi restoraniga, mis säilitavad mulluse sama klassi tunnustuse: Fellin Viljandis – soe ja külalislahke kohvik-bistroo; Tallinna söögikohtadest Härg – lõbus kogu päeva brasserie; Lore Bistroo – kaasaegne sadamaäärne bistroo; Mantel ja Korsten, mis pakub Vahemerest inspireeritud roogi; NOA oma hooajaliste kaasaegsete menüüdega.
Michelini soovitusmärgid jagati eri kulinaarse stiiliga söögikohtadele üle Eesti. Ühe uustulnukana on nimekirjas Soo Maidlas, mis teenis nagu ka sama nimistu Fotografiska rohelise Michelini tähe jätkusuutliku ja keskkonnasõbraliku kokanduse eest. Ühtlasi pälvis Soo peakokk Daanius Aas aasta noore koka preemia.
Soovituste nimekirja jõudis uue tulijana veel neli restorani: Rado Haapsalus – moodne ja armas bistroo, mille sõsar tegutseb pealinnas; Alexander Muhu saarel – ambitsioonikas toit võluvas mõisas; Tallinnas Art Priori – brasserie, mis hoiab au sees Prantsuse köögiklassikat; Barbarea – vana saapavabrik, mis on päeval pagaritöökoda ja õhtul bistroo. Tallinna restoranidest said soovitusmärgi ka Cru, 38, Gianni, Horisont, Lee, Mon Repos, Moon, Paju Villa, Pull, Puri, R14, Rado, SMAK ja Tchaikovsky, Tartu söögikohtadest Fii, Hõlm ja Joyce. Lisaks tunnustati selles kategoorias Lahepere Villat Kloogarannas, Mere 38 Võsul ja Wiccat Laulasmaal.
Kui läinud aastal pääses Michelini restoranigiidi 31 Eesti restorani, siis tänavu koguni 34. Täpsem ülevaade aadressil https://guide.michelin.com.
Mis on mis?
Kolm tärni – erakordselt hea restoran, ainuüksi selle restorani külastamine on väärt eraldi reisi
Kaks tärni – suurepärane restoran, tasub reisi jooksul külastada
Üks tärn – väga hea restoran omas kategoorias
Bib Gourmand – hea restoran, maitsev toit õiglase hinna eest
Roheline tärn – kestlikule gastronoomiale pühendunud restoran