Aiandusentusiast Tiia: enamikku taimi saab väga edukalt kasvõi aknalaual kasvatada

Tiia Päkk. Foto: Erakogu
Kodu.postimees.ee
Copy

Unistad aiast, aga elad korteris? Või sooviksid oma linnakodu aknalaual, rõdul või terrassil veidi maitsetaimi ja köögivilju kasvatada, kuid ei tea, kust alustada?

«Enamikku taimi saab väga lihtsasti ja väikese ettevalmistusega kodus aknalaual või rõdul kasvatada. Oluline on meeles pidada, et taimed vajavad edukaks kasvamiseks piisavalt päikest, õiget kastmist ja sobivat mulda. Kasulik on lisada taimedele vastavalt vajadusele ka väetist, kuid kogustega tuleks kindlasti ettevaatlik olla,» sõnas taimeentusiast Tiia Päkk. Tema sõnul on sel moel alati käepärast värsked rohelised taimed ja köögiviljad, mille kasvatamine ei koorma keskkonda.

Kasvata ise maitsetaimi ja köögivilju

Kevad ja suvi on taimede kasvatamiseks kõige ideaalsemad ajad, kuna edukaks kasvamiseks vajalikud tingimused ehk valguse ja soojuse tagab juba loodus. «Alustavale aednikule on maitsetaimed, nagu mündid (piparmünt ja sidrunmeliss), petersell, basiilik, salatiroheline ja roheline sibul, hea valik aknalaual või rõdul kasvatamiseks,» sõnas Päkk.

Veelgi lihtsam valik on kasvatada mikrorohelisi. «Mikrorohelised on noorte taimede varased kasvufaasid ehk väikesed titataimed, mis nopitakse kasvukohalt enne taime täiskasvanud staadiumisse jõudmist. Mikrorohelisteks võivad olla enamiku köögiviljade, ürtide ja roheliste taimede sordid, nagu rukola, petersell, koriander, basiilik, redise-, päevalille- ja lehtkapsaidud ning paljud teised. Need on rikastatud vitamiinide ja toitainetega ning neid saab kasutada erinevate roogade kaunistamiseks, sest need teevad iga võileiva, salati või muu toidu vägagi atraktiivseks,» kirjeldas Päkk.

Rõdul saab edukalt aiandusega tegeleda.
Rõdul saab edukalt aiandusega tegeleda. Foto: Ikea

Linnaaias saab lihtsasti kasvatada ka mitmesuguseid köögivilju. Päka sõnul alustavad usinamad aednikud taimede ettekasvatamisega juba näiteks varakevadel, et suve hakul noored taimed eraldi pottidesse-anumatesse ümber istutada. Siiski on ka palju taimi, mida ei pea ette kasvatama ning võib otse kasvukohale külvata. Heaks näiteks on redis, mis on väga kiirekasvuline juurvili, sest saavutab juba 3–4 nädalaga noppimisvalmiduse.

«Linnakorteris saab ilma ettekasvatamiseta edukalt kasvatada isegi erinevaid tomatisorte, baklažaani ja kurki. Ehkki kurki kasvatades tuleb hoolitseda, et taimele oleks tagatud toestus ja rikkalik niiskus. Suveajal sobib suurepäraselt kasvatamiseks ka paprika. Nii pottides kui ka avamaal saab kasvatada erinevaid sorte, nagu magus paprika või tuline tšillipipar,» sõnas Päkk.

Neli nippi alustavale aednikule

Tiia Päkk jagab algajatele rohenäppudele mõned lihtsad soovitused:

1. Leia taimede kasvatamiseks hajutatud päikesevalgusega kohad. «Kui taimedel on aknalaual piiratud päikesevalgus või kui need asuvad liiga kuumas ja päikesepaistelises kohas, võivad nad jääda kiduraks või saada päikesest põletatud. Seega hoia kindlasti oma taimedel pidevalt silm peal, et nad saaksid piisavalt, kuid mitte kõrvetavat päikesevalgust, ning jälgi, et muld oleks pidevalt parajalt niiske,» soovitas Päkk.

2. Kasta pigem koguseliselt vähem, aga see-eest tihedamini. «Sedasi saad jälgida taimede veevajadust ja vältida taimede ülekastmist, mis võib põhjustada juurte mädanemist ja taime hukkumist. Ebapiisav kastmine võib aga seevastu taime janusse jätta,» selgitas taimeekspert. Tema sõnul on iga kasvukeskkond väga erinev ning mõjutajaid palju, mistõttu on oluline taime veevajadust pidevalt jälgida ja kasta vajaduse järgi.

3. Vali taimedele õige muld ja piisavalt suur pott. «Kasuta taimedele sobivat mulda, leides vastav info taimepakendilt. Ühtlasi veendu, et pott oleks piisavalt sügav ja lai, et tagada taimedele piisavalt ruumi juurte jaoks,» tõi Päkk välja. Ta soovitab taimi kasvatada pottides, millel on põhjas liigse vee äravooluks drenaažiauk. Lisaks võiks taimi kasvatada substraadis, millesse on segatud eri drenaaži soodustavaid lisasid, näiteks savigraanuleid või puukooretükke. See tagab mullas paraja õhu- ja veeringluse ning imiteerib looduslikku keskkonda kõige paremini.

Veendu, et taimedel oleks piisavalt ruumi kasvada.
Veendu, et taimedel oleks piisavalt ruumi kasvada. Foto: Ikea

4. Külva seemned piisava vahega. Päka sõnul külvavad algajad aednikud tihti seemneid liiga tihedalt, mistõttu ei pruugi taimedel olla piisavalt ruumi ega toitaineid, mis on vajalikud nende kasvamiseks ja arenguks. Ta soovitab lugeda taimede pakenditelt soovitusi seemnete külvamiseks. «Mikrorohelisi võib seevastu aga tihedalt külvata, kuna nende noppeaeg on varasem,» tõi Päkk välja.

Taimeentusiast Tiia soovitab taimi valides alati hoolikalt lugeda pakendiinfot, et saada täpsed juhised ja soovitused nende kasvatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles