NÄDALA RETSEPTID ⟩ Rabarberist saab keeksi, võikumoosi, mullijooki

Britt Rosen
Copy
Hea, kui te rabarberikeeksiga kohe ei maiusta. See muutub päeva-paariga veelgi mahlasemaks.
Hea, kui te rabarberikeeksiga kohe ei maiusta. See muutub päeva-paariga veelgi mahlasemaks. Foto: Konstantin Sednev

Rabarber on jõuline peategelane esimeses suvemagusas, aga samuti suur suvekuulutaja lihtsas lihamarinaadis, kihisevas jahutusjoogis ja õrnalt letšose nüansiga moosis, mis teeb võileival efektse maitseandjana või asemel imet.

Viimsi serval vanas sepikojas avab 1. juunil suure pannkoogitralliga kõigile uksed Koda Kohvik. Köögis teeb parajasti avapäevaks viimaseid ettevalmistusi ja sätib kokku menüüd kohviku peakokk Inga Paenurm, kes on üle 25-aastase kirju kokakarjääri jooksul teinud süüa presidentidele ja peaministritele ning pidanud väikest Markofka kohvikut ja catering’i- ettevõtet. Ta viib meid paksude kiviseintega maja terrassile ja õuele, kus õitsevad vanad viljapuud ning kuhu tulevikus võiks marjapõõsaste kõrvale panna kasvama ainult söödavad lilled.

Rabarberipuhmaid kohvikuõuel veel pole, kuid koka sugulaste aedades on rabarberit praegu kokku nii palju, et talle jätkub sellest endale ja vajadusel ka headest vanadest maitsetest pulbitsevale kohvikule. Päevatoit, kaks salatit, kaks suppi, kaks praadi, tilluke oma maja piruka- ja koogilett, kirjeldab ta selle nappi menüüd. Toitu peaks saama kaaluga ka kaasa osta, avab kokk veel pisut praegusi plaane.

Kui paljud keskenduvad rabarberihooajal pigem koogile, siis talle meeldib rabarberiga katsetada just soolases köögis. Näiteks liha marineerida – happeline rabarber nagu ka kõik muu taoline teeb liha enne küpsetamist pehmemaks. «Rabarber ja hele liha, eriti kana, on ideaalne paar,» lausub Inga Paenurm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles