KARM TÕDE ⟩ Sellist asja pole Soomes nähtud aastast 1993! (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Helsingi linnapilt kevadel. Pilt on illustreeriv.
Helsingi linnapilt kevadel. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Soome hüpoteeklaenude liit (Hypo) ennustab, et eluaseme hinnad kukuvad kiirusel, mida pole nähtud aastast 1993.

Hypo teatab, et korterite hinnad langevad sel aastal viimase 30 aasta kiireimas tempos. Viimati nähti midagi sellist 1993. aastal, kui Soomet laastas sügav majanduskriis.

Elamute hinnad langevad Hypo prognoosi kohaselt tänavu üle riigi seitse protsenti, mis tähendab naasmist 2016. aasta hinnatasemele. Pealinna regioonis ennustatakse langust koguni kaheksa protsenti ning jõutakse 2019. aasta tasemele. Hindade taastumist oodatakse järgmisel aastal. Ennustuste kohaselt tõusevad kinnisvarahinnad siis üle riigi kaks ning pealinna piirkonnas kolm protsenti.

Hypo pressiteates seisab, et just praegu on kõige parem aeg endale uus või esimene kodu osta, kuna pakkumisi on palju ning läbirääkimisruumi küllaga.

Eluasemehindu on kukutab eelkõige inflatsioon ning kõrged intressimäärad. Õnneks ennustatakse nende kahe peatset langemist, mis peaks kaasa tooma hindade kasvu. Pöördepunkt peaks saabuma aasta lõpus, vahendab Iltalehti

Suurima löögi on saanud Helsingi ning selle eeslinnad. Kõige nukram on hetkel seis Vantaas, kus aasta esimese kvartali jooksul vähenes järelturu korterite müük võrreldes aastatagusega 47,5 protsenti. Uusarendustega on olukord veel kehvem, neid müüdi võrreldes eelmise aasta sama ajaga lausa 75 protsenti vähem.

Pealinnapiirkonna eluasemeturg ongi just Vantaas kõige suurema languse teinud, kuid ka Espoos ja Helsingis endas pole olukord parem. Aasta esimeses kvartalis langes järelturu korterite müügimaht Helsingis 36,4 protsenti ja Espoos 40,8 protsenti.

Säästöpankki alla kuuluva kinnisvaraettevõtte Sp-Koti tegevjuhi Jukka Rantaneni sõnul jõudis müügi raugemine Vantaasse lihtsalt hilinemisega. «Ka eelmise aasta esimeses kvartalis ei näidanud Vantaa korteritehingute arv nii tugevat ja kiiret langust kui naaberlinnades. Märkimisväärset tehingumahtude langust on hakatud nägema alles selle aasta esimeses kvartalis,» ütleb Rantanen pressiteates.

Aasta tagasi, jaanuaris-märtsis, langes Vantaa järelturu korterite müügimaht 2021. aasta sama ajaga võrreldes vaid 1,7 protsenti. Samal ajal oli langus Espoos juba 12,4 protsenti ja Helsingis 6,2 protsenti. Vantaas läks Rantaneni sõnul mullu ka uute eluasemete turul Helsingist ja Espoost selgelt paremini.

«2022. aasta esimeses kvartalis langes Vantaas uute korterite müükide maht aasta varasemaga võrreldes 19,2 protsenti, Helsingis oli aga müügimahu langus juba 60 protsenti ja Espoos ligi 50 protsenti,» selgitas Rantanen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles