KÕIK ON VÕIMALIK ⟩ See kaval nõks aitab banaanide küpsemist pidurdada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Banaanide küpsemist ei ole võimalik lõputult edasi lükata, küll aga on võimalik seda aeglustada.

Banaan on keskmisest kiiremini riknev puuvili, mis tuleb pärast ostmist kiirelt ära tarbida. Banaanide küpsemisele kätt ette panna ei saa, küll aga saab seda ühe väikese kavalusega mõnevõrra pidurdada. Selleks tuleb kobaras olevad banaanid üksteisest eraldada ja iga banaani otsa ümber toidukile mässida, kirjutab express.co.uk.

Toidukile hoiab kinni etüleengaasi, mida banaan toodab küpsemise käigus. Ilma toidukileta levib etüleengaas banaani teistesse osadesse ja nii küpseb vili oluliselt kiiremini, kirjutab väljaanne Mashed.

Banaanid tuleb üksteisest tingimata eraldada, kuna küpsematest banaanidest erituv etüleengaas võib ka vähem küpsete viljade küpsemist kiirendada. Toidukile ei ole imevahend, mis aitaks banaanide küpsemist lõputult edasi lükata, kuid see aitab ülikiiret protsessi mõnevõrra pidurdada.

Kui aga banaan on juba üsna küps, ent tunned sellegipoolest, et lähipäevil selle järele isu ei tule, siis pane see parem külmkappi. Banaanikoor võib küll juba pruun olla, kuid selle sisemus küpseb külmkapis aeglasemalt edasi, jäädes paljudel juhtudel samale tasemele isegi nädalaks.

Kas teadsid

Suurimad etüleengaasi eritajad on lisaks banaanidele veel sibulad, melonid, aprikoosid, tomatid, avokaadod, virsikud, pirnid, nektariinid ja ploomid. Mõned aiasaadused eritavad seda rohkem, teised vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles