KIIRELT SUVEVORMI ⟩ Sisekujundaja selgitab, kuidas vähese vaeva ja kuluga eriti mõnus rõdu luua

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Ikea

Suvi on kohe-kohe ukse taga. Sellest johtuvalt jagab IKEA Eesti sisekujunduse osakonna juht Pedro Castro nõu, kuidas sisustada üks taskukohane ja pilkupüüdev rõdu. 

Suvesoojade tulekuga tundub rõdul kõik kuidagi parem. Ja seda eriti siis, kui rõdu näeb hea välja ja on sisustatud taskukohaselt. Siiski ei mõtle paljud sellele, et rõdust võiks saada kauni vaatega lisatuba, või ei teata, kuidas selle ümberkujundamisega algust teha. 

Alusta põrandast

Sobiv põrandakate on funktsionaalse rõdu alus. Rõdu või terrassi kiireks värskendamiseks – eriti kui selle põrand on betoonist ega jäta kuigi hubast muljet – võib kasutada õueala põrandaplaate. Nende paigaldamine on lihtne, sest need saab lihtsasti omavahel kokku klõpsata. Materjalidest võib valida plasti, puidu ja isegi portselani vahel. Portselanplaadid annavad põrandale täiesti uue ilme ja lisavad rõdule kübekese glamuuri.

Foto: Ikea

Kui aga tahaksid jalataldade all tunda pigem loodusliku puidu soojust, kasuta puitplaate. Valides endale meelepärase materjali ning värvi saab luua ühtlase tulemuse või suisa sobitada põnevama välimuse saamiseks erinevaid toone või materjale.

Leia asjadele õige koht

Pahatihti kipub rõdust saama ladu, kus hoiustada esemeid, mis igapäevaselt kasutust ei leia. Seega täitub väärtuslik rõduala esemetega, millele võiks leida kasvõi rõdul hoopis sobivaima hoiulahenduse, et rõdu oleks koht, kus nii puhata kui esemeid hoiule panna.

Kui rõdu on pikk ja kitsas, aitavad ruumi säästa seinte kõrgust ära kasutavad riiulid. Ülemistele riiulitele võib paigutada lillepotid ja alumistele kõik muu. Ruumi kokku hoidmiseks ja rohkemate esemete ühte kohta mahutamiseks on kaval nipp appi võtta kastid. Näiteks kaanega plastkastid, mis võimaldavad kohe näha, mis nende sees on. Mõne riiuli saab katta spetsiaalse läbipaistva kattega, mis teeb riiulist minikasvuhoone või kaitseb sellel olevaid asju tuule või vihma eest.

Foto: Ikea

Rõdule võib ka paigaldada nagid asjade riputamiseks. Seinte kõrguse saab maksimaalselt ära kasutada eelistades kõrgemaid kappe või kinnitada riiulid seinale. See aitab säästa ka põrandapinda, sest nii jääb ringi liikumiseks rohkem ruumi ja rõdule mahub ka rohkem mööblit.

Loo puhkenurk

Selleks, et rõdust saaks paik, kus nautida tassikest kuuma jooki, lugeda head raamatut või lähedastega juttu puhuda, läheb tarvis ka lauda ja mugavaid toole. Nende valikus mängib võtmerolli rõdu suurus – Eesti rõdud on tihti üsna väikesed või pikad ja kitsad, mistõttu on paljudel juhtudel parim lahendus kokkupandav mööbel. Kui neid ei kasutata, saab need ruumi kokku hoidmiseks isegi seinale riputada.

Foto: Ikea

Samuti on mööblit valides oluline mõelda sellele, et see peaks vastu ka muutuvates ilmastikutingimustes. Siseruumide mööbel pole mõeldud taluma otsest päevavalgust ega pluss- ja miinuskraadide vaheldumist. Nii tasub rõdule valida õue sobiv puit-, teras- või plastmööbel, mis teenib kaua ja näeb ka hiljem hea välja. Lisaks saab puitmööblit hõlpsasti värskendada, võõbates selle üle uue peitsikihiga.

Lisa hubasust ja isikupära

Vahet pole, kas unistad nurgakesest, kus hommikust süües vaadet nautida või kus end pärast pikka päeva lõdvaks lasta – mõlemal juhul võiks see olla paik, mis on kujundatud just koduomaniku maitse järgi. Näiteks tekstiilid annavad palju üldilmele juurde nii sees kui väljas – nad muudavad hetkega mistahes ruumi meeleolu olles alati taskukohane lahendus. Rõdule on siiski parem valida õue sobivad kangad.

Foto: Ikea

Veel saab iga õueala ilmet hõlpsalt muuta vaiba abil. Põrandale laotatud vaip tekitab koduse tunde, teeb paljajalu kõndimise mugavaks ja pakub lastele mõnusamat mängupaika. Õuepadjad jällegi võimaldavad valida sulle meeldivad värvid või mustrid ja lisada mugavust. Valides vahetatava ja pestava kattega padjad, saab neid vajadusel ka värskendada. Veel üks nipp on lisada õuealale sääsevõrk või kardinad, mis nii kaunistavad õueala kui ka annavad privaatsust, eraldades mõne nurgakese ülejäänud maailmast.

Soovitud meeleolu aitavad luua ka valgustid. Õuevalgustitega saab rõdul hubasust luua ka siis, kui pimeneb või kui päev on pilvine. Kasuta nii patareitoitega kui päikeseenergial töötavaid õuevalgusteid, näiteks ripplampe ja vanikuid – nii on rõdul alati valge. Sumedatel suveõhtutel aitavad maagilist õhustikku tekitada päikesepatareiga LED-lambid. Kui armastad romantikat, süüta küünlad – kui peres on lapsi, soovitame kasutada LED-küünlaid, kuid privaatsel õhtusöögil väljavalituga on tavaküünalde sära vägagi omal kohal.

Foto: Ikea

Paljude jaoks kuuluvad rõdu või terrassi juurde lahutamatult ka rohelus ja lilled. Siin võib mõelda loovalt, näiteks rajada rippuvatest lillepottidest rippaia. Mängi lillepottide värvi ja tekstuuriga ning kasuta olemasolev ruum tervenisti ära, paigutades lilled või taimed eri kõrgustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles