KÕVA SÕNA ⟩ Mitte mingi tavaline kast! Tiskres sai nurgakivi omanäoline kortermaja

Kodu.postimees.ee
Copy
Maja projekt.
Maja projekt. Foto: Erakogu

Kortermaja Tallinnas Tiskres sai nurgakivi ja ehitiselt võeti maha sarikapärg.

Uue kortermaja nurgakivi ja sarikapärja sündmusel rääkis kinnisvarabüroo Uus Maa al Mare maakler ja juhatuse liige Elena Tomson, et elamute arendajad on tänapäeval rohkem keskendunud kvaliteedile ning seetõttu on nende hinnapoliitika jäigem. Ostjad aga eelistavad kortereid, kuhu saab sisse kolida ilma täiendavate investeeringuteta, ja remonti vajavate kodude müük on viimasel ajal olnud keerulisem. Ostjate huvi on viimasel ajal veidi suurem alandatud hindadega järelturu korterite vastu, mille omanikud soovivad kiiret müüki.

«Lisaks mõjutavad ostjate valikuid tulevased käibemaksumäära tõusud, venivad detailplaneeringud ja ehitusmahtude vähenemine,» kinnitas Tomson.

Samuti märkis Tomson, et aktiivsed uusarenduste ostjad on noored pered, finantsvõimekad ostjad ja edukalt kinnisvara müünud inimesed. «Finantseerimine võib olla keerukam noorperedele, kes soovivad oma esimest kodu osta. Siiski on positiivne märk see, et inimesed külastavad aktiivselt pakutavaid kodusid, teevad pakkumisi ja peavad läbirääkimisi.»

Maja projekt.
Maja projekt. Foto: Erakogu

Mapri Ehituse projektijuhi Marko Talviku sõnul kasutatakse hoone karkassi ehitusel keerukaid betoonkonstruktsiooni lahendusi, mis on tavaliselt omased oluliselt suurematele avalikus kasutuses olevatele ehitistele. «Vaatamata sellele, et tegu on väikese korterelamuga, on tellija lasknud arhitektil hoone kujuga mängida piisavalt ja tegu ei ole nii-öelda näotu kastiga. Tiskresse on rajatud väga palju sarnase ilmega hooneid, aga kuna elamuehitus on arendajatele tulutoov tegevus, siis on arusaadav, miks Möldre tee ehitisega seekord nii on läinud.» Ehitajana usub Talvik, et Möldre teele rajatav kortermaja on üks ilusamaid kortermaju sealkandis.

Mis puutub lähema kolme aasta jooksul toimuvatesse muutustesse elukondliku kinnisvara turul, siis möönab Tomson, et ennustamine on keeruline: «Olukord sõltub sõjategevuse kestusest Ukrainas ning ka teistest globaalsetest teguritest, näiteks laenude intressist ja saadavusest. Ehitamine on jätkuvalt mõistlik arenenud logistikaga piirkondades. Samuti on märgata, et üha enam ostetakse kodusid Tallinnast väljapoole, kuna kesklinn ja selle lähiümbrus on muutunud kalliks.» 

Vaatamata kinnisvaraturul toimuvale on Tomsoni sõnul korteri ostuks siiski praegu hea aeg, kuna uusarenduse korteri hind järgmisel aastal tõenäoliselt tõuseb veelgi. «Näeme, et ettenägelikumad ostjad arvestavad ka asjaoluga, et ükspäev sõda Ukrainas saab läbi, nii suure riigi ülesehitamiseks läheb vaja tohutut ressurssi, mida võetakse Euroopast – sealhulgas Eestist – mistõttu siinsed ehitushinnad teevad ostjate jaoks negatiivse korrektuuri.»

Möldre tee 8 omanäoline kortermaja paikneb avaral, 3025 ruutmeetri suurusel kinnistul Tiskre asumi sisekvartalis, suurest teest eemal. Korterite netopindalad on 55–110 ruutmeetrit, millele lisanduvad kuni 33-ruutmeetrised terrassid. Hoones on lift, parkimine on lahendatud varjualuse all ja kinnistul, parkimiskohad on varustatud elektriautode laadijatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles