Pelgulinna uus kortermaja on saanud kohalikelt hävitava hinnangu: järjekordne seebikarp

Kodu.postimees.ee
Copy
Tulise arutelu tekitanud maja aadressil Orase 13.
Tulise arutelu tekitanud maja aadressil Orase 13. Foto: Erakogu

Pelgulinnas valmiv kortermaja on saanud kohalikelt hävitava hinnangu, kuid leidub üksikuid hääli, kes modernse arhitektuuri kaitseks välja astuvad.

Aadressil Orase 13 asuva maja ehitus on lõppfaasis, kuid uue elamu üle ei ole linnaosa rahvas kuigi rõõmus. Arvamust on mindud avaldama pelgulinlaste Facebooki gruppi, kus kurdetakse eelkõige hoone välimuse üle.

Otsa teeb lahti Argo, kes kirjutab, et uus hoone on järjekordne kolemaja. Tundub, et mehe väitega nõustuvad teisedki, kuna ainuüksi Arvo kommentaarile on pandud üle 20 meeldimise. Ka Richard leiab, et maja välimus jätab soovida, kirjutades: «Rõveduse tipp tõesti.» Veel võrdleb Avo kortermaja seebikarbiga ja Urmas esitab küsimuse: «Miks see sihuke peletis on?» 

Suur osa pea viiekümnest kommenteerijast leiab, et Orase 13 hoone meenutab mõnda sakraalehitist. Näiteks kirjutab Tiiu, et tema vaatas esimese hooga, et tegemist on kirikuga, ning tal on kahju, et selline ta sünnitänavale ehitatud on.

Ingar kirjutab, et talle meenutab hoone metodistide pühakoda, ning Mallegi kirjutab, et uus maja meenutab kirikut või palvemaja.

Pikema arvustuse on jätnud Valdo, kellele tekitavad muret soklikorruse aknad. «Mis idee on kortermajal aknal, mis algab vahetult põrandatasemelt? Ilus pole ta ju ka. Kannatame selle eriskummalise akna ära kuni juhtumini, kui toas oma mängukäru, lastejalgratta või muu sarnase asjaga ringi ekslev väikelaps aknasse sõidab ning ennast mõõkjate teravate klaasikildudega tõsiselt vigastab.»

Kohalikes tekitab nördimust ka katuseräästa puudumine. Mihkel kirjutab: «Räästaid pole ja aknad on nagu laskeavad. Kaasaegne arhitektuur ei väsi üllatamast.» Mihkli öeldu jätkuks kirjutab Mario: «Üldsegi on imelik, et viimasel ajal majadel puudub katuseräästas. Talupojamõistus on neid meie kliimas ikka tarvitanud.» Väino kirjutab, et katuseräästa puudumine ongi praegu moes, kuid see teeb karuteene majale endale.

Leidub ka neid, kellele asumi uus lisand meeldib. Ruth kirjutab: «Jumala tore helge maja ja sobib hästi Taime-Orase ansamblisse. Siin on kõik majad sellise vormiga.» Andri kirjutab, et maja välimusel pole häda midagi, kuna arhitektuurilised «rütmid» on paigas. «Ainult vendiavad on kuidagi juhuslikud ja tänu oma kolmele tumedale triibule imelikud,» lisas ta.

Uusarendused on varemgi kohalike närvid püsti ajanud. Näiteks sai Orase tänava majast üle tee asuv hoone aadressil Taime 6 samuti suure kriitika osaliseks.
Uusarendused on varemgi kohalike närvid püsti ajanud. Näiteks sai Orase tänava majast üle tee asuv hoone aadressil Taime 6 samuti suure kriitika osaliseks. Foto: Erakogu

Uue hoone kaitseks astub välja ka Kersti, kes kirjutab: «Ma ei tea, kas see on nüüd uus komme, et kõik uued majad, mis siia ehitatakse, tuleb rattale tõmmata. Sama oli paar aastat tagasi tema (diskussiooni tekitanud hoone – toim) vastas oleva majaga. Tegelikult hoolitsemata platsid on saanud uue elu, arhitektuuriliselt on püütud võtta malli ümbritsevast ja lisada talle modernsust. Ja olgem ausad, kui kaamera suunata alt üles, siis paistab iga hütt kirikuna. Mulle need uued majad selles blokis meeldivad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles