TEEME ISE ⟩ Grill-laudade hinnad ulatuvad tuhandetesse eurodesse: Tallinna noorpere ehitas selle vähese kuluga ise

Madis Kartau
, reporter
Copy
Foto: Sitsikodu / Erakogu

Juba vanad eestlased teadsid, et nii kui õues päike selga soojendab, tuleb grill välja otsida. Liha ja köögivilju saab muidugi iga asja kohal küpsetada, aga kuhu jääb sel puhul ilu ja praktilisus. 

Eriti laheda grill-laua, mis koosneb funktsionaalsest lauaosast ning grillist endast, on ehitanud Kelly koos elukaaslasega. Kelly räägib, et grill-laua projekti idee sündis tegelikult juba eelmisel aastal, kui juhuslikult Facebooki Marketplace'ist endale hirmus hea hinnaga väga korralik Kamado grill leiti.

«Esialgu tahtsin väga teha ühte IKEA häkki Bekvämi serveerimislauast, aga kuna see oli nii Eestis kui ka lähiriikides koguaeg otsas, siis jätsime selle mõtte katki. Lõpuks suundusin vanaisa garaaži, kus on maja ehitusest üle jäänud palju erinevaid puidu- ja prussijääke ning saimegi sealt peaaegu kõik vajaliku kätte. Juurde pidime ostma vaid rattad ja tasapinna,» räägib Kelly.

Kuna laud seisis talv läbi õues, oli seda kevadel veidi kõpitseda vaja. «Eelkõige sai kannatada just tasapind, kuna tegemist oli säästuprojektiga ja ostsime väga odava materjali, mida isegi OSMO õli ei suutnud talv läbi kaitsta. Seekord siis plaanisime hoopis plaatida. Esiteks tooks natukene värvi õue ja teiseks on keraamilist plaati lapiga lihtsam puhastada ümbritsevast õietolmust. Lõpliku mõtte saime ühest Rotermannis asuvast hispaania söögikohast, kus olid samuti väga ägedalt plaaditud lauad, mis nägid ülilahedad välja. Kohe tahtsin endale sama.»

Grilllaua ehitus ise võttis aega umbes päevakese: teha valmis joonis, asjad mõõtu saagida, kõik kokku kruvida ning siis kiirelt üle värvida. Tasapinna plaatimine võttis Kelly sõnul umbes sama palju aega. «Hea tööjaotuse korral saaks ilmselt hakkama ka ühe päevaga,» muigab ta.

«Mõte oli meil pikalt peas küpsenud ning asjad ka valmis ostetud, ootasime vaid õiget tuhinat ja hetke, et ühe korraga asi ära teha. Lõpuks saimegi uue tasapinna aluse vineerist tikksaega välja lõigatud, siis võttis elukaaslane kätte plaatide lõikamise, mina samal ajal juba hakkasin ühest otsast plaate silikooniga kinnitama. Plaadid saime lõigatud relakaga. Kui kõik plaadid olid vineeri külge kinnitatud, siis teipisime vahede ääred ning silikoonisime ka vahed ära. Proovisime need teha võimalikult väikesed, et õues vahedesse palju mustust ei saaks koguneda,» selgitab Kelly.

«Kuna grilllaua jupid saime kõik puidujääkidest teha, siis reaalne kulu oli vaid rattad grillilauale, vineerist tasapind, plaadid ning silikoon. Rattad, silikoon ja vineerist tasapind maksid kokku umbes 35 eurot. Plaadipaki ostsime Lintmannist. Plaadid ise olid toodetud Ukrainas, Harkivis ning kuna tehas enam ei töötanud, siis oligi plaate vaid mõned pakid järgi. Esiteks see sobis meile hästi, sest pakist kulutasime ära vaid 5-6 plaati ning teiseks saime plaadid, millel ka väike lugu taga. Hea meelega tõime killukese Ukrainat oma koju. Plaadipakk ise maksis ka ca 30 eurot. Projekti kogukulu koos värvide ja kinnitusvahenditega jäi ilmselt ca 80-90 euro kanti,» võtab Kelly projekti kokku.

Noorpere teistel koduprojektidel saab silma peal hoida nende Instagrami lehel SIIN!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles