RÄNNAK MINEVIKKU ⟩ Kunagine Tallinna esindustänav ärkab virtuaalselt ellu

Kodu.postimees.ee
Copy
VR Tallinn 1939. aastal.
VR Tallinn 1939. aastal. Foto: Erakogu

3. juunil avab Tartu Ülikooli hargettevõte Blueray kaks uut virtuaalreaalset ajarännakut, mis viivad külastaja 1939. ja 1944. aasta Harju tänavale. Rännakutel elustub kunagine Tallinna esindustänav, mida tabas 1944. aasta märtsipommitamises täielik häving.

OÜ Blueray avab VR History kaubamärgi all Tallinna kesklinnas kaks uudset ja haaravat ajarännakut, mis tutvustavad külastajatele Harju tänavat 1939. ja 1944. aastal.

«Harju tänav on Tallinna põnevamaid lähiajaloo mälupaiku. Pole vist ühtegi teist Eesti linnakvartalit, mille taashoonestamisest oleks viimase poolsajandi jooksul sedavõrd palju ja kirglikult räägitud ning erinevaid projekte tehtud. Tallinna vanalinnas asuv Harju tänav tervitab tänaseni külastajaid avarate vaadete ja nõukogude arhitektuuriga. Endisest uhkest, põnevate hoonetega Tallinna esindustänavast pole peale mõne üksiku märgi midagi alles,» rääkis ettevõtte tegevjuht ja arenduse idee autor Mairo Rääsk. 

Sellest johtuvalt otsustas ettevõte kaasaegse tehnika appi võtta ja kunagise Tallinna esindustänava virtuaalreaalselt uuesti üles ehitada. «Meie rakenduses saavad kokku nii Harju tänava kunagine hiilgus kui ka sellele järgnenud häving, mis on omakorda otseselt seotud tänase Harju tänava väljanägemisega,» lisas Rääsk.

1939. aasta juulikuus oli Harju tänav siginat-saginat täis. Väikese riigi suure pealinna uhkeimas hotellis Kuld Lõvi puhkasid välisriikide turistid ja armastusfilmide kinos Amor jooksid romantilised filmid. 1944. aasta märtsipommitamine tabas Harju tänavat eriti rängalt, pärast pommirünnakut polnud seal ainsat purustustest pääsenud hoonet. Tänava kõige traagilisemad sündmused leidsid aset Kuld Lõvi hotellis ja kinos Amor. «Ehkki meie rakendusse valitud aastate vahe on kõigest viis, laiub nende vahel kuristik,» rääkis Rääsk.

Kasutades ajaloo visualiseerimiseks kaasaegse tehnoloogia võimalusi, jutustatakse rakenduses «VR Tallinn 1939/44» ühe tänava lugu kahe rännaku ja kolme ajastu kaudu. Kahel ajarännakul ärkavad mineviku vaated ellu samades kohtades, kus need kunagi asusid. 1939. aasta ajarännakul saab peale Harju tänava kiigata ka Trepi ja Vana-Posti tänavatele, saada tuttavaks legendaarse Kuld Lõvi uksehoidjaga, vaadata päikesetõusu riigi esindusväljakul või nautida Kuld Lõvi neljanda korruse sviidi mugavusi.

1944. aasta ajarännaku esimeses vaatepunktis viiakse vaataja 9. märtsi õhtusse, vahetult pommirünnaku eelsesse hetke, rännakul saab kogeda 1944. aasta Tallinna märtsipommitamise ulatust 4 kilomeetri kõrguselt õhust ja tutvuda hävitustöö tagajärgedega ning sellele järgnenud taastamistöödega.

Harju tänaval aset leidnud muutusi saab kogeda erinevate vaatepunktide vahel rännates ning virtuaalreaalset kogemust vahetult tänase keskkonnaga võrreldes. Samasugust lähenemist kasutatakse ka ajarännakutel «VR Tartu 1913» ja «VR Toila 1938». Harju tänava rännaku kavandamisel on tegijad arvestanud tänastelt külastajatelt saadud tagasisidega.

«Tänu uuenenud tehnoloogiale pakume ajaränduritele isevärki ohhoo-elamust. Esmakordselt saab meie ajarännakul virtuaalselt kunagisel tänaval ka ise ringi liikuda. Kui tavaliselt räägitakse umbmääraselt, et kusagil siin asus Kuld Lõvi või seal Kapsi ja Ko äri, siis tänu meie lahendusele muutub kunagine Tallinna esindustänav ja selle lähem ümbrus palju paremini tajutavaks ning tekib selgem arusaam uhkest Harju tänavast, mida enam ei ole ja mis saab ellu ärgata üksnes tehnoloogia abil,» lisas Rääsk.

Ajarännakuga «VR Tallinn 1939/44» saab tutvuda üheksas keeles. Rännakud minevikku toimuvad teisipäevast pühapäevani kl 11-18. Rännakud algavad Vabaduse väljaku tunnelist (Vabaduse väljak 9). Lisainfot leiab SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles