NÄDALA RETSEPTID ⟩ Lapsed köögis: kuidas teha tortiljast kärmet suvepitsat?

Britt Rosen
Copy
Tortiljapõhjaga pitsa nõuab vähe aega ja vaeva. FOTO: Jaan Heinmaa/"Lapsed köögis"
Tortiljapõhjaga pitsa nõuab vähe aega ja vaeva. FOTO: Jaan Heinmaa/"Lapsed köögis" Foto: Jaan Heinmaa/"Lapsed köögis"

Kooli lõppu võib tähistada sõprade-klassikaaslaste seltsis ühise kokkamise ja söömaajaga. Kirju-kihiline salat, kärme tortiljapitsa või mõne tunniga mahlakaks praavitatud küpsisetort ei murra kellegi konti.

Mäletan, kuidas keskkooli lõpuklassides pinginaabri ja söögihuvilisemate sõpradega tollast moeröögatust jäätisetorti küpsetasime. Jäätis ja ahju?! Tundus algul uskumatu, kuid piisavalt intrigeeriv, et katsetada. Pealegi polnud Nõukogude aja lõpuaastate kasinates toiduoludes alati sobivat jäätistki võtta. Ent muidu oli asi lihtne ja töötas täiuslikult: ümmargune tordibiskviit, moos ja suvel ka marjad kahe biskviidikihi vahele ja peale, siis läks tordile kiht pulga- või topsijäätise kangidest ja suhkruga tugevaks vahuks löödud munavalge. Lõpuks panime selle kiirelt võimalikult kuuma ahju. Kui munavalgevaht sai kergelt pruuni jume, tuli maius kärmelt ära süüa.

Seesama nostalgiamaiguline üleküpsetatud jäätisetort kuulub ka hiljutise retseptikogumiku «Lapsed köögis» repertuaari, kuhu Lia Virkus ühes laste Anna-Liisa ja Alvar Andrese ning Pille Enden koos poja Erikuga on valinud parimad retseptid aastaid tagasi ilmunud neljast laste kokaraamatust. Lapsed on ammu suured, kuid paljud raamatu retseptipaletis ilmunud argi- ja piduroad käivad nendega siiani kaasas. Olgu või halvaa-küpsisetort, mis oli toidutoimetaja ning hulga kokaraamatuid kirjutanud Lia Virkuse ema klassika ja mida tehti ühtelugu koos. Virkuse lapsepõlvest liikus see omakorda tema laste lapsepõlve ja on praeguseni kogu peres popp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles