Hollandisse ehitati büroohoone, mis pole teps mitte nii igav kui peale vaadates paistab

Kodu.postimees.ee
Copy
90 protsenti sellest majast, saab peale kasutusaja lõppu taaskasutada.
90 protsenti sellest majast, saab peale kasutusaja lõppu taaskasutada. Foto: Daria Scagliola/MVRDV/Cover Images/Scanpix

Hollandi arhitektuuribüroo MVRDV projekteeris Amsterdami väga erilise büroohoone.

Esmapilgul ei paista büroohoone nimega Matrix One millegi erilisega silma – büroohoone nagu iga teine. Kuid mida lähemalt maja uurida, seda paremini saab aru, kui ainulaadne ning teedrajav see tegelikult on. 

Kuuekorruseline hoone on valmistatud terases, klaasist ja betoonist. Betooni ei ole siia valatud, vaid plaatidena eriliste kinnitustega ühendatud. Siit hakkabki välja kooruma saladus, mis sellest üsna ainulaadse maja teeb. Nimelt on tegemist hoonega, millest MVRDV sõnul saab peale kasutusaja lõppu üle 90 protsendi materjalidest taaskasutada. 

Hoonet läbib rohelust täis aatrium.
Hoonet läbib rohelust täis aatrium. Foto: Daria Scagliola/MVRDV/Cover Images/Scanpix

«Aastakümnete pärast, kui hoone ei ole enam tipptasemel, saab sellest allikast, kust koguda materjale teiste hoonete ehituseks,» ütles MVRDV partner Frans de Witte. 

Amsterdami teaduspargis asuvasse Matrix One'i on sisse kolinud teadlased ja ettevõtted, mis keskenduvad keskkonnaalastele teemadel. Ruutmeetreid on siin kokku 1300 ning hoone on saanud BREEAM Excellent hinnangu, mis kõrge tunnustus hoone keskkonnasäästlikkusele. 

Hoones tegutsevad laborid ja roheettevõtted.
Hoones tegutsevad laborid ja roheettevõtted. Foto: Daria Scagliola/MVRDV/Cover Images/Scanpix

Klaasist fassaad ja aatrium lasevad loomulikku valgust siseruumidesse ning automaatsed päikesevarjud aitavad vähendada soojuskoormust, et säilitada mugav sisetemperatuur ja vähendada hoone jahutamiseks vajalikku energiakogust.

Valgustust ja kütet juhitakse andurite ja telefonirakenduse abil, mis aitab vähendada energiatarbimist. Lisaks asub hoone katusel tuhande ruutmeetri suurune päikesepark.

Muidugi on siin olemas ka kohvik.
Muidugi on siin olemas ka kohvik. Foto: Daria Scagliola/MVRDV/Cover Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles