Eesti ja Kanada mõõduvõtt – parimad palkmajaehitajad selguvad laupäeval Hiiumaal!

Kodu.postimees.ee
Copy
Käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus 2022 Tallinnas. Pildil võistluse võitja Madis Jaaska.
Käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus 2022 Tallinnas. Pildil võistluse võitja Madis Jaaska. Foto: Elvi Velpler

Laupäeval (10. juunil) toimub Hiiumaal Suuremõisas rahvusvaheline käsitöö palkmajade ehitajate kutsevõistlus. Võistlusel võtavad mõõtu oma ala professionaalid ja eriala omandavad õpilased nii Eestist kui välismaalt. Kohalike spetsialistidega lähevad võistlusel kokku ka kaks Kanada palkmajaehitajat.

Woodhouse Estonia (Eesti Puitmajaliit ja klaster) korraldab koos Lõuna-Eesti palkmajatootjate ja Hiiumaa ametikooliga 13. korda käsitöö palkmajade ehitajate võistlust.

Käsitöö palkmajade ehitajate kutsevõistlus on ainuke omataoline üritus nii Eestis kui rahvusvahelisel tasandil, kus professionaalsed palkmajaehitajad oma oskusi teiste kolleegidega võrrelda saavad. Parimat tehnikat ja kiirust peab näitama palkmaja konstruktsiooni ühe olulisima osa – nurgatapi ja vara – valmistamisel.

Võistlusele lisavad põnevust Kanadast saabuvad palkmajameistrid ettevõttest Laverty Log Homes. Külalistele esitati lahke kutse võistlusel osaleda pärast aprillikuus toimunud rahvusvahelist palkehituse konverentsi Kanadas, kus Woodhouse Estonia ja Eesti palkmajatootjate esindus kohal käisid.

Kui meie piirkonnas ehitatakse rohkem kantpalgist ja puhasnurga või Norra tapiga palkmaju, siis näiteks Kanadas ja USAs on pigem levinud ümarpalkidest ja sadultapiga tehtud hooned. Sedasama sadultapi valmistamist näitavad võistlusel Kanada külalised. See on pealtvaatajatele hea võimalus võrrelda eri nurgatapi tehnikaid, võistlejate vilumust ja kiirust. Võistlusel osaleb sel aastal rekordilised 34 palkmajaehitajat.

Võistlus on saanud viimaste aastate jooksul nii-öelda roteeruva formaadi, toimudes kord kolme aasta jooksul Räpinas ehk võistluse traditsioonilises toimumiskohas, Tallinnas vabaõhumuuseumis ja Hiiumaal Suuremõisas. Just Hiiumaa ametikool on koht, kus tugeva praktikaga integreeritud õppevormi kaudu palkmajaehitaja kutset omandada saab.

Eesti Puitmajaliidu ja klastri korraldatava palkmajaehitajate võistluse eesmärk on tutvustada ja väärtustada palkmajaehitaja ametit ning propageerida palkmajaehitust ja selle traditsiooni. Kutsevõistluse võistlusülesanne on valmistada üks palkmaja nurgatüüp, mille juures kohtunikud hindavad palgi paikapanemise kiirust ja täpsust. Võistluse võidab ülesande lühima ajaga ja korrektsemalt valmis saanud võistleja.

Kõiki huvilisi oodatakse üritusele kaasa elama! Võistlus on pealtvaatajatele tasuta!

XIII käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus toimub 10. juunil algusega kell 11.00 Hiiumaal Suuremõisas. Võistlejate registreerumine ja ettevalmistus algab kell 10.

Palkmajaehitajate kutsevõistlus toimub Suuremõisas sealse ametikooli territooriumil ja on üks osa Woodhouse Estonia korraldatavast puitmajasektori lahtiste uste nädalast, mis toimub eri kohtades üle Eesti 5.–10. juunini.

Lahtiste uste nädalal tutvustatakse tehasemajade tootmist, juba valmis või ka ehitusjärgus maju. Oma uksed teevad külalistele lahti eri suuruse ja valmidusastmega element- ja palkmajad ning head partnerid ehitusmaterjalide valdkonnast. Programmiga saab tutvuda www.puitmajapaev.ee kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles