Ära lase head kraami raisku! Hea põhjus, miks taimedele riisivett kallata

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Riisi keeduvett ei ole mõistlik niisama uisapäisa valamust alla kallata. Kavalatel rohenäppudel on selle jaoks oma kasutusviis. 

Riis sisaldab palju erinevaid toitaineid, sealhulgas lämmastikku, fosforit, kaaliumi, magneesiumi, tsinki ja rauda. Riisi keetmisest allesjäänud vett ei tohiks seetõttu niisama ära kallata, kuna selles sisalduvad kasulikud ühendid turgutavad taimede kasvu ja tervist vahendab RD. Lisaks hoiab see mulla niiskena ning ei saasta keskkonda. 

Riisiveel on kergelt aluseline pH, mis võimaldab taimedel toitaineid paremini omastada. Rohenäpp ning aiandusraamatute autor Julie Garner ütleb, et riisivees sisalduvad toitained muudavad selle kasulikuks väetiseks nii toa- kui õuetaimedele.

«Samuti aitab see kaitsta teie taimi levinud kahjurite eest. Muu hulgas parandab see ka mulla struktuuri, soodustades kasulike mikroorganismide kasvu,» lisab ta.

Ühes Universitas Terbuka poolt läbi viidud uuringus leiti, et riisiveega kastetud taimed, nagu näiteks tomatid ja bataadid, sirgusid kõrgemaks, kasvatasid rohkem lehti ja juurdusid paremini.

Vähem on rohkem!

Võrreldes sünteetiliste väetistega on riisivett taimede puhul väga ohutu kasutada, ent kuna riisivesi sisaldab küllaltki palju tärklist, soovitavad asjatundjad seda mitte rohkem kui korra kuus kasutada.

Riisivesi soodustab küll kasulike bakterite kasvu, ent suure tärklisesisalduse tõttu võib see ühtlasi soodustada ka kahjulike bakterite ja seente kasvu, mis võib omakorda tingida juurte mädanemise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles