EESTI TOOTJA ⟩ Vänge hais ja hoiatusmärgid ei ole märk puhastusvahendi tõhususest!

Kodu.postimees.ee
Copy
Mulieresi asutaja ja juhataja Merilyn Rüütli.
Mulieresi asutaja ja juhataja Merilyn Rüütli. Foto: Andrei Ozdoba

Ajal, kui järjest enam inimesi eelistab tervislikumaid eluviise, kuuleme koduste puhastusvahendite kohta ehmatavalt sageli ikka veel arvamust, et mida vängem hais, seda paremini puhastab. Teemasse toob selgust Eesti ökotootja Merylin Rüütli, kelle arvates on puhastusvahenditega seotud müüdid ja arvamused selgelt ajale jalgu jäänud.

Ökotoodete kohta liigub väga palju arvamusi. Aeg-ajalt ikka kuulen, et ökotooted on millegipoolest «lahjemad» ja kanged kemikaalid puhastavad pindu, pesu ja ruume tõhusamalt, justkui vänge lõhn ja värvilised hoiatusmärgid pakendil tagavad toote tõhususe. Oleme harjunud nägema reklaamides «Bäng, ja määrdunud pinnad on sekundiga puhtad!» või «Pihusta ja plekid kaovad ühe silmapilgutusega!».

See kõik on võimalik ka looduslike toodetega ilma oma tervist või loodust kahjustamata. Head ökoloogilised tooted on välja töötatud põhimõttel, et need eemaldaksid mustuse ja bakterid. Olulised on teadmised, kuidas õigel viisil pesta või puhastada. Selleks, et pesu puhtaks saaks ja värskelt lõhnaks, tuleb seda õigel temperatuuril pesta. Meie pesugeelid sisaldavad näiteks looduslikku seepi, mis on tõhus ja biolagunev. Üle 30-kraadine temperatuur aktiveerib seebi omadused, mis aitab plekke ja lõhna eemaldada.

Ökotooted on kallid?

Teine levinud arvamus on see, et ökotooted on kangetest puhastusvahenditest kallimad. Tegelikult see päris nii ei ole. Oleme võrrelnud meie pesugeeli eri mitteökoloogiliste toodetega ja tegelikult on saadud pesukordade arv olnud isegi suurem. Ka tootearenduses oleme lähtunud põhimõttest, et inimesed saaksid tooteid võimalikult kaua kasutada.

Samuti on harjutud varuma iga pinna jaoks eri toode, kuna arvatakse, et näiteks kraanikaussi ei saa pesta sama vahendiga, millega puhastatakse kontorilaudu. Tegelikult saab kulusid ja ressurssi kokku hoida, valides kodu koristamiseks üks ja sama üldpuhastusvahend. Näiteks on võimalik saada ühe pesuvahendiga puhtaks nii valge, must kui ka kirju pesu ega pea lisama eraldi pesupehmendit või -loputusvahendit.

Kokkupuude kemikaalidega on minimaalne?

Ökoloogiliste toodete kasutamise mõju on tegelikult laiem, kui sageli arvatakse. Lisaks sellele, et toksilised osakesed jõuavad veekogudesse ja ringiga tagasi joogivette, püsivad kangete keemiliste puhastusvahendite koostisosad pindadel mitu nädalat.

Seega näiteks kirjutuslauaga kokkupuutel võivad mürgised ained jõuda käte kaudu näole ja põrandapuhastusvahend väikelaste suhu. Paratamatult jäävad pesuvahendite jäägid riidekiudude vahele, kus nad puutuvad kokku meie ihuga, ning nõudepesuvahendi jäägid nõudele, kust sööme hiljem toitu. Iga toote tarbimisel tasub jälgida selle koostist ja mõju nii inimesele kui ka keskkonnale.

Ökotooteid on vähe ja neid on keeruline leida?

Eestis ökotoodete valik järjest laieneb ja tarbijad saavad valida mitmesuguste keskkonnasõbralike puhastusvahendite vahel. Lisaks välismaistele tootjatele on Eestis mitu kohalikku tootjat, kes pakuvad ökoloogilisi ja keskkonnasõbralikke puhastusvahendeid. Ökopesuvahendeid leiab spetsiaalsete ökopoodide kõrval peamistest kauplustest üle Eesti.

Inimestel on väga erinevad põhjused, miks nad oma valikuid langetavad. Toodete tarbimise puhul võiksid aga kõik lähtuda põhimõttest olla teadlik oma jalajäljest ning meie roll on aidata kaasa selle teadlikkuse parandamisele. Ökotootjaid innustabki edasi tegutsema see, kui näeme, et inimesed on üha rohkem kursis tarbimise mõjudega oma tervisele ja keskkonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles