Huvitav miks? Charles III on selles Rumeenia kolkakülas tihe külaline

Kodu.postimees.ee
Copy
Charles külastas Rumeenia kolkaküla.
Charles külastas Rumeenia kolkaküla. Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Scanpix

Kuningas Charles III tegi eelmisel nädalal esimese välisvisiidi peale kroonimist.

Kuninga valik on huvitav. Naaberriikide, rahvaste ühenduse või teiste kultuuriliselt lähedaste riikide asemel külastas Charles hoopis Rumeeniat. Vähe sellest! Charlesi visiidi põhisündmuseks oli väljasõit Transilvaanias asuvasse Valea Zălanului külla.

Millegi erilisega see küla silma ei paista, kuid millegagi võlus see Charlesi 90ndate lõpus ära, sest ta ostis sinna talu, mida on sellest ajast regulaarselt külastanud. Aastatega on kuningas riiki veelgi kinnisvara soetanud. Eelmisel nädalal küla keskel patseerinud kuningat oli tervitama tulnud palju rahvast. 

Valea Zălanului külarahvas tuli kuningat tervitama.
Valea Zălanului külarahvas tuli kuningat tervitama. Foto: Robert Ghement / EPA / Scanpix

Charlesi seotus vampiiridemaaga ei seisne ainult kinnisvaras. Kuninga vana-vana-vana-vanaema Klaudia Rhedey sündis ning kasvas üles Transilvaanias, vahendab Daily Mail.

Esimese visiidi Rumeeniasse tegi Charles 25 aastat tagasi ning armus riiki kohe. 2015. aastal asutas ta heategevusfondi Prince of Wales' Foundation Romania, mis pakub pärandi säilitamise koolitusi nii kohalikele kui kaugemalt pärit huvilistele. 

Charles on Valea Zălanului küla külastanud 25 aasta jooksul korduvalt.
Charles on Valea Zălanului küla külastanud 25 aasta jooksul korduvalt. Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Scanpix

Valea Zălanului küla ümbruses kuulub Charlesile mitu kinnisvaraobjekti, sealhulgas küla keskel asuv puhkemaja, mis aitab rahastada tema eelpool mainitud heategevusfondi, ja 17. sajandist pärit talumaja, mis on fondi peakorter. 

Charles armus omal ajal küla elanikesse ning keskkonda.
Charles armus omal ajal küla elanikesse ning keskkonda. Foto: MIHAI BARBU / AFP / Scanpix

Eelmise nädala neljapäeval peetud kõnes rääkis kuningas avalikult oma imetlusest riigi ja selle rahva vastu. «Nagu ma juba varem öelnud, olen hakanud armastama Rumeeniat – teie kultuuri ja kunsti, teie pärandit ja ajalugu, teie lummavaid maastikke ja hindamatut bioloogilist mitmekesisust,» ütles ta.  

Veel kiitis ta Rumeenia loodust ning sõnas, et üle kõige hindab ta rumeenlastest sõpru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles