NÄDALA RETSEPTID ⟩ Kuidas teha õiget šašlõkki? Ei mingit äädikat!

Britt Rosen
Copy
Üleöö mineraalvees seisnud ja pärast soola, pipra, sibula ja veiniga maitsestatud šašlõki küpsetamiseks kulub kuni paarkümmend minutit. FOTO: Ivo Luht
Üleöö mineraalvees seisnud ja pärast soola, pipra, sibula ja veiniga maitsestatud šašlõki küpsetamiseks kulub kuni paarkümmend minutit. FOTO: Ivo Luht Foto: Ivo Luht

Unustage äädikas, mulliga mineraalvesi on šašlõkiliha pehmeks praavitamiseks küllalt hea, kinnitab Tallinna taverni Tbilisi peakokk Mamukel Gorelashvili.

Iga kord, kui hakkab lähenema jaanipäev, tabab grusiini Mamukel Gorelashvilit Eesti sõprade küsimus: kuidas teha head ja õiget šašlõkki? Tema teab vastust, sest ta on Tallinna vanalinna taverni Tbilisi peakokk ja keerutanud oma siinsetes gruusiapärastes söögikohtades tulistel sütel šašlõkivardaid juba aastaid.

«Ei mingit äädikat,» teatab mees põlevisilmi Gruusia stiilis taverni vanalinnaõuel. Seda heas eesti keeles – ta on elanud Eestis juba paarkümmend aastat ja tal on eesti pere. Kange äädikas võtab lihalt maitse, värvi ja pehmuse, kõlab koka tarkus. Nii et unustage aastatetagustelt jaaniõhtutelt mälusoppi talletunud ämbritäied äädikases-sibulases vedelikus hulpinud hallid lihatükid, neil pole Gruusia köögiga mingit pistmist.

Mamukel Gorelashvili sündis ja kasvas Thbilisis. «Seal ei nähta liha maitsestamise-marineerimisega erilist vaeva. Eriti siis, kui lihatükk on värske ja hea. Üksnes sool, pipar, võib-olla natuke veini,» räägib kokk ja lisab, et tema kodukandis küpsetati sütel rohkem sealiha. Üldse on seašašlõkk Gruusias põhiline, mitte sugugi lammas, nagu meie arvame.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles