USKUMATU Energiajookides sisalduv aine võib pikendada eluiga

Kodu.postimees.ee
Copy
Energiajoogi nimetust võib pidada petlikuks, kuna energiajook ei anna organismile olulisel määral lisaenergiat.
Energiajoogi nimetust võib pidada petlikuks, kuna energiajook ei anna organismile olulisel määral lisaenergiat. Foto: Shutterstock

Uuring avaldab jahmatava tõe energiajookide peamise koostisosa kohta.

Tauriin on väävlit sisaldav aminohape, mida leidub nii inimese kui paljude loomade organismis. Tauriini lisamine energiajookide koostisesse on viimase 10–15 aasta jooksul plahvatuslikult kasvanud ning seda leidub neis üha rohkem ja rohkem. Regulaarse või suuremates annustes energiajookide tarvitamisega võib kaasneda soovimatu tervisemõju, mis on tingitud joogi suurest kofeiini- ja suhkrusisaldusest. Energiajoogid ei sobi seetõttu südamehaigetele, lastele, rasedatele ega diabeetikutele.  

New Yorgi Columbia ülikooli teadurid usuvad seevastu, et keemilistest ühenditest koosnev virgutusjook võib aidata meil kauem elada. Hüpoteesi kinnitamiseks tõstsid teadlased keskealiste hiirte organismis tauriini taset ja avastasid, et nende keskmine eluiga tõusis tervelt kolme kuni nelja kuu võrra. See vastab umbes seitsmele või kaheksale inimaastale.

Korrates katset ahvide peal, leidis uurimisrühm, et loomade tervisenäitajad olid samuti paranenud, vahendab UNILAD.

«Tauriini sisaldus organismis väheneb elu jooksul 80 protsenti. Selle protsessi ümberpööramine tauriini lisamise abil suurendab hiirte ja usside eluiga ning ahvide eluiga. See näitab, et tauriinipuudus on nende liikide vananemist põhjustav tegur. Tauriinipuuduse kõrvaldamine võib olla paljutõotav vananemisvastane meetod,» seisis teadusajakirjas Science avaldatud uuringus.

Kuna tauriinil ei ole teadaolevalt mürgist mõju meie organismile, saaks seda teadlaste kinnitusel suukaudselt manustada. «Ravimikandidaatide kasutuselevõtuks on tarvis teha veel täiendavaid loom- ja inimkatseid,» ütleb uurimisrühma juht doktor Vijay Yadav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles