Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Peakokk on inimeste käitumisest šokeeritud: neid ei tohiks kunagi ära visata!

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Sun_Shine / Shutterstock.com

Soomes tegutsev kokk Risto Mikkolat paneb imestama, et inimesed viskavad väärt toitu minema.

Mikkola selgitas Iltalehtile, et reeglina lendab rohelise sibula valge osa ehk nii-öelda tüvi biojäätmete sekka. Sedasi vaadatakse mööda tõsiasjast, et tegemist on väärt toiduga, mil palju erinevaid kasutusviise. Koka sõnul ajab selline käitumine teda lausa marru, kuna toidu raiskamine on niigi suur probleem. 

«Need sobivad igasse rooga – nii sooja kui külma, näiteks salatisse. Neid ei tohiks kunagi ära visata,» selgitas kokk, kelle sõnul on sel varreosal rohkem kasutusvõimalusi kui sibulal endal. Näitena toob ta välja, et hakitult sobib valge varreosa väga hästi praemuna kaunistama ja maitseb hästi. Eks igaühe oma loovus on siinkohal piiriks.

Julgustamaks inimesi seda sibulaosa mitte ära viskama, jagab kokk isuäratavat retsepti, milleks läheb vaja:

  • 100 g võid;
  • kolm valget sibulavart;
  • 0,5 dl vett;
  • 0,5 tl soola;
  • 0,5 tl hakitud tilli.

Viiluta sibulad õhukesteks laastudeks ning prae neid kergelt võis (umbes viis minutit). Lisa pannile vesi ning sega korralikult. Järgmisena lisa sool ja till ning sega uuesti. Serveeri kohe!

Tagasi üles